Милић: Влада интензивно ради на приједлогу ванредног повећања пензија

Srna
Милић: Влада интензивно ради на приједлогу ванредног повећања пензија

БИЈЕЉИНА- Влада Републике Српске веома брзо ће изаћи са приједлогом о ванредом повећању пензија, на чему се интензивно ради имајући у виду актуелну ситуацију и пораст цијена основних животних намирница, изјавио је данас директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске Младен Милић.

 Милић је рекао да ће ускоро бити познато колики ће бити проценат повећања. Подсјетивши да су прошле године имали редовно годишње усклађивање и ванредно повећање пензија, Милић је рекао да је Република Српска на другом мјесту на простору бивше Југославије по проценту повећања пензија са збирном стопом од пет одсто.

Он је навео да је у претходних 10 година, од када је ступио на снагу Закон о пензијском и инвалидском осигурању, било укупно 13 редовних и ванредних повећања.

"Од 1. јануара 2013. године до сада су укупно номинално повећане пензије за 34,53 одсто, а њихово ефективно повећање је 41 одсто", рекао је Милић.

Он је нагласио да су имали и редовну годишњу контролу Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, током које су шести пут добили позитиван финансијски извјештај о ревизији финансијских послова и позитиван извјештај о ревизији ускађености.

Према његовим ријечима, у извјешају нема ниједне препоруке, што овај фонд чини институцијом са највише извјештаја који немају ниједну препоруку. Помоћник директора у сектору за остваривање права Радан Николић напоменуо је да је су у фебруару усвојене Измјене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању којим је омогућено укидање рјешења о утврђивању посебног стажа у двостуком трајању.

Он је рекао да посебан стаж имају сви борци, припадници Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Српске за вријеме трајања оружаних сукоба.

"Фонд утврђује посебан стаж рјешењем и с обзиром да Закон предвиђа да се период који је рјешењем утврђен у посебан стаж у двостуком трајању не рачуна у стаж осигурања. Уочено је да то ствара практичне проблеме одређеним лицима, прије свега онима који су запослени у полицијским агенцијама на нивоу БиХ", навео је Николић.

Он је рекао да су та лица доведена у неравноправан положај у односу на колеге из Федерације БиХ, те додао да је овом измјеном омогућено сваком осигуранику који има утврђен стаж у двоструком трајању да поднесе захтјев Фонду ПИО за укидање рјешења којим му је утврђен тај стаж.

"Такав захтјев не може поднијети лице које је корисник пензије и лице коме буде укинут посебан стаж, не може поново поднијети затјев за његово утврђивање", појаснио је Николић, те додао да је до сада поднесено 87 захтјева, а укупан број осигураника који имају утврђен посебан стаж у двостуком трајању, а нису остарили право на пензију је 77.030.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана