Милић: Прошла година најуспјешнија од почетка пословања фонда ПИО

Срна
Foto: срна

БИЈЕЉИНА - Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО / Републике Српске Младен Милић рекао је да је 2021. година била најуспјешнија у пословању, да су приходи били већи за 9,3 одсто у односу на претходну годину, те да је остварен укупан приход по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање од милијарду и 23 милиона КМ.

Он је навео да су расли и расходи јер је било и годишње усклађивање и ванредно повећање пензија, а за исплату свих 12 пензија било је потребно милијарду и 225 милиона КМ, што је 202 милиона КМ више у односу на остварене изворе приходе, које је Влада Српске, у складу са законом обезбиједила.

"Просјечан приход на мјесечном нивоу био је 85,2 милиона КМ, а на мјесечном нивоу смо први пут прешли цифру од око четири милиона КМ", рекао је Милић на данашњој конференција за новинаре у Бијељини. Он је навео да је Република Срска једина успјела да оствари укупан приход по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигураање који је био неопходан за исплату децембарске пензије.

"У децембу смо остварили приходе од 103,7 милиона КМ, а бруто износ који је био потребан је 102,1 КМ. Фонд ПИО плаћа доспинос за здравствено осигурање за свих 272.000 корисника права у земљи и иностраству и одређену провизију за дистрибуцију пензија", навео је Милић. О

н је додао да је у протеклој години однос између оних који плаћају доприносе и оних који примају пензије био најповљнији, што је такође позитиван тренд из године у годину. Директор Фонда ПИО каже да је у прошлој години забиљежена и најмања стопа раста броја корисника права, свега 0,6 одсто.

"Имали смо 1.581 корисника права више 31. децембра 2021. године у односу на исти дан 2020. године", рекао је Милић и подсјетио да су 2010. године имали пораст до 10.000-11.000 корисника права на годишњем нивоу.

Милић је навео да је поршле године била велика смртносто међу корисницима пензија, било је 15.740 преминулих у Републици Српској и иностранству, што је за неких 33 одсто више него што је било претходноих година. Милић је навео да је прошле године забиљежен и позитиван тренд у рјешавању о праву, прошле године је запримљено око 79.000 захтјева, а ријешили смо непуних 81.000 од чега се 28.000 захтјева односило на остваривање права захтјева на пензију.

"Међу тих 28.000 су у они корисници права који су поднијели захтјев за поновно одређивање пензија. Њега углавном подносе корисници код којих је у међувремену дошло до уплате допрноса за неке године које нису раније биле уплаћене или су били у радном односу у као корисници права па имају законску могућност да поднесу тај захтјев", рекао је Милић и навео да се у просјеку мјесечно рјешава 2.200-2.400 захтјева.

Према његовим ријечима, прошлу годину су завршили са 1.333 захтјева у раду, више од 60 одсто захтјева се рјешава за 26 дана, а неки и у року од два до три дана.

"Позитиван ствар је да користећи наш интегрисани информациони систем расте број аутоматски донесених рјешљења за остваривање права на старосну пензију, а очекује се да ће се најкасније од 1. јула аутоматски процесом доносити и рјешења о остваривању права на инвалидску пензију", рекао је он.

Милић је рекао да је свих 12 пензија прошле године уредно исплаћено, а да тренутно имају проблем са исплатом пензија за кориснике који живе на територији Руске Федерације, те изразио наду да ће ускоро бити пронађена рјешења како би им биле исплаћене пензије са заостатком

. Он каже да су у прошлој години укупна потраживања смањена за готово седам милиона КМ, односи са око 488 милиона КМ на 480,8 милиона КМ, захваљујући појачаном раду и контроли Пореске управе. "Све нам ово говори да је Влада донијела сет одговарајућих мјера које су успјеле да смање негативне посљедице утицаја пандемије у Српској", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана