Исплата пензија за децембар од 3. јануара, наредна ће бити увећана за 13,5 одсто

ГС
Исплата пензија за децембар од 3. јануара, наредна ће бити увећана за 13,5 одсто

БАЊАЛУКА - Министарство финансија Републике Српске обезбиједило је 116,3 милиона КМ за исплату децембарских пензија у Српској и за кориснике тог права у ФБиХ и иностранству, а средства ће бити дозначена комерцијалним банкама и "Поштама Српске" да би исплата могла да почне од уторка, 3. јануара.

Из Министарства финансија саопштено је да ће заједно са Владом Републике Српске и у наредној години наставити предан рад на стварању услова за заштиту најосјетљивијих категорија грађана, међу којима је и најстарија популација.
Полазећи од овог опредјељења, Влада Републике Српске донијела је одлуку да сљедећу, јануарску пензију повећа за 13,5 одсто.

Министарство финансија подсјећа да је у протеклих десет година, од када је у примјени постојећи Закон о пензијско-инвалидском осигурању, прије посљедњег усклађивања, било укупно 18 повећања пензија, шест редовних годишњих усклађивања и 12 ванредних повећања.

То је у номиналном износу 44,53 одсто, а ефективно или стварно повећање је 54,73 одсто, наводи се у саопштењу.
Из Министарства напомињу да је републичким буџетом за наредну годину за исплату пензија планиран укупан износ од 1,545 милијарди КМ, чиме је обухваћено и редовно усклађивање пензија.

Пензије пензионера у Српској од јануара ће бити повећане за 13,5 одсто. Одлуком Владе, ово је до сада процентуално највеће повећање пензија за 275.000 пензионера.

Директор Фонда Пензијског и инвалидског осигурања (ПИО) Младен Милић истакао је да је ово редовно усклађивање пензија.

- Фонд је финансијски стабилан, без обзира на енергетску кризу у свијету и инфлацију - рекао је Милић у м Јутарњем програму РТРС-а.

Нагласио је да је Влада Српске увијек ишла корак испред како би задржала стандард становништва.

- Све одлуке су биле правовремене. Пораст прихода у буџету Српске се вратио грађанима кроз повећања примања, као и кроз социјална давања - каже Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана