Mигранти поново навалили у УСК

nezavisne.com
Mигранти поново навалили у УСК

Бихаћ - У посљедњих неколико дана поново је повећан број миграната који долазе на подручје Унско-санског кантона и они се смјештају у привремени прихватни центар који се налази на локалитету Вучјак, десетак километара од Бихаћа.

Према ријечима портпарола МУП-а УСК Але Шиљдедића, највећи број миграната покушава доћи возом из Сарајева, али их полиција зауставља у Босанској Отоци, на улазу у Унско-сански кантон, и потом изводи из воза.

“У посљедњих неколико дана дневно долази око 150 миграната возом и то је знатно повећан број у односу на ранији период, када смо дневно имали између 40 и 50 миграната. Полиција их изводи из воза у Босанској Отоци, али они настављају пут пјешице и потом долазе у Бихаћ”, каже Шиљдедић за “Независне”.

Он каже како у складу са закључцима Оперативне групе за мигрантску кризу полиција стране држављане превози на локалитет Вучјак, гдје их смјештају у шаторе. Шиљдедић истиче како је, према полицијским евиденцијама, само у првих шест мјесеци ове године на подручје Унско-санског кантона стигло више од 18.000 миграната. Министар унутрашњих послова УСК Нермин Кјајић каже како је одлука власти у овоме кантону да неће бити повећања капацитета и прихвата нових миграната у центрима “Бира” у Бихаћу и “Мирал” у Великој Кладуши, тако да ће сви прекобројни мигранти бити смјештени на Вучјаку.

“У посљедње двије седмице имали смо смањен прилив миграната, али у посљедњих неколико дана та ситуација се промијенила и поново велики број њих почиње пристизати на ове просторе. Тешко је прогнозирати каква нас ситуација чека у будућем периоду”, казао је Кљајић.

Иначе, оцијењено је како је сигурносна и здравствена ситуација с мигрантима тренутно стабилна и да нема повећања обољелих од заразних болести.

“Имали смо два случаја активне туберкулозе. Један је забиљежен у 'Миралу' и та особа је хоспитализирана у Кантоналној болници у Бихаћу. Други заражени мигрант био је на Вучјаку и када смо га смјестили у болницу, њему се изгубио сваки траг. Такођер, имамо случајеве скабијуса, али ситуацију тренутно држимо под контролом”, истакла је министрица здравства у Влади УСК Нермина Ћемаловић.

Према њеним ријечима, хигијенска ситуација у прихватном центру Вучјак знатно је побољшана након набавке и инсталирања четири санитарна контејнера с тушевима и тоалетом.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић поновио је јуче како је Вучјак само привремена локација за смјештај миграната.

 ”Спремни смо да разговарамо о рјешењима, а то је да мигранти не долазе у наш град, да се локација за њихов смјештај нађе негдје у БиХ или ван урбаног подручја града, уз финансирање надлежних страних и домаћих институција и уз строжа правила према мигрантима који буду у њему боравили”, рекао је Фазлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана