Мићин: Еминентни стручњаци о актуелним политичким питањима

СРНА
Мићин: Еминентни стручњаци о актуелним политичким питањима

БАЊАЛУКА- Еминентни стручњаци и научници из Русије, Србије и Републике Српске анализираће актуелна политичка и геополитичка питања на међународном скупу "Балкански дијалог" који је почео вечерас у Бањалуци, изјавио је Срни директор Института безбједности при бањалучком Факултету безбједносних наука Саша Мићин.

Мићин је рекао да је прва панел-дискусија "Нова фаза евроатлантске интеграције Балкана: стварност и перспективе" на којој се говори о односу НАТО савеза и земаља бивше Југославије и о томе шта значи улазак и неулазак у овај савез.

Он је истакао да НАТО савез не доноси ништа добро и да Република Српска и Федерација БиХ имају супротне ставове када је ријеч о НАТО савезу, да је став руководства Српске војна неутралност.

"Ту пратимо Србију, а то подразумијева неучествовање у било каквим, поготово не у војним савезима овога типа као што је НАТО савез", истакао је Мићин.

Он је појасио да улазак у НАТО значи да тај Савез стационира трупе и снаге на територији земље која приступа, подразумијева и различите војне инфраструктуре, као и учешће војника у активностима Алијансе на територији других држава.

"Онда вас то већ на неки начин сврстава на једну од страна, посматрајући дневно-политичка дешавања у свијету", нагласио је Мићин и додао да се то противи политици војне неутралности.

На међународном скупу "Балкански дијалог" који ће трајати три дана учествоваће доктори наука и професори из Русије, Србије и Републике Српске, а међу њима су и академици Јелена Гускова и Никита Бондарев, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

Организатори научног скупа су Фонда за подршку јавне дипломатије "Горчаков" из Москве и Факултет безбједносних наука Универзитета у Бањалуци. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана