Метеоролог открио какво нас вријеме очекује у августу

ГС
Метеоролог открио какво нас вријеме очекује у августу

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Велики дио јула Босна и Херцеговина је кључала на високим температурама, а према најавама метеоролога ништа боља ситуација нас не очекује и у првим данима августа.

Бакир Крајиновић, метеоролог Федералног хидрометеоролошког завода (ФХМЗ), истиче за "Независне новине" да је трећи топлотни талас већ настао, али да се његов врхунац очекује наредне седмице.

"Према прогнозама за период од 15 дана, температуре зрака широм наше земље биће натпросјечно високе, а када су у питању максималне вриједности свакако да ће у Херцеговини, али и на сјеверу Босне, вриједности температура бити доста више у односу на остатак земље. Тако у Босни очекујемо јутарње температуре од 15 до 20 степени, док ће у Херцеговини бити од 20 до 25 степени", казао је Крајиновић.

Како је рекао, наредне седмице, од 5. августа, температуре ваздуха могу ићи преко 40 степени, а у Херцеговини и на сјеверу и који степен изнад тога.

"Почетак ове седмице имамо кратки предах од врућине, али већ од сриједе креће знатно топлије вријеме. Трећи топлотни талас који нам слиједи ће своје право лице показати тек наредне седмице", казао је Крајиновић.

"Истина да је овај трећи талас у поређењу са оним претходним мало блажи. Током претходног топлотног таласа имали смо неколико тропских ноћи, које свакако можемо очекивати и током овог", казао је Крајиновић.

Како је рекао, морамо бити спремни на тропске ноћи током љетних мјесеци.

"Савјетујемо свим грађанима да се што прије припреме и прилагоде таквим условима како би избјегли све оне негативне посљедице које долазе у таквим околностима. А кад год имамо ситуације да је мање падавина него што је то уобичајено, као што је сад, уз високе вриједности температура зрака, ризици од шумских пожара су изузетно високи. Свједоци смо да протеклих неколико дана гори широм Босне и Херцеговине. Ситуација када су у питању временске прилике неће бити ништа боља и идућих дана, тако да се опрезно морамо понашати према природи и морамо бити одговорни да не бисмо изазвали неке веће пожаре који могу проузроковати огромну материјалну штету и нарушити природу у Босни и Херцеговини", казао је Крајиновић.

Он је додао да ситуација са временским приликама у нашој земљи није нимало једноставна и доста је ризика, те савјетује свима да се с опрезом крећу у наредним данима те да се што мање излажу сунцу и високом УВ индексу.

Како наводе на страници БХМЕТЕО.ба, значајнијих падавина на подручју цијеле земље и даље нема на видику, а суша ће све више узимати маха, те опасност од пожара сваким даном све више расте, преносе Независне.

"Кад се све сабере и одузме, право љето наставља се до даљег. Врућине би само повремено прекидале ослабљене хладне фронте, уз блажа и краткотрајнија захлађења те рјеђу појаву кише", наводе они.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана