Метеоролог открио какво нам долази љето

ГС
Метеоролог открио какво нам долази љето

До краја маја неће мањкати сунца, а неће мањкати ни кише иако она просторно и количински неће бити равномјерно распоређена.

Ред кише, ред сунца, ознака је протеклог дијела маја. Слично нас вријеме очекује и до краја мјесеца.

"У суштини не видимо знакове стабилизације над подручјем регије што значи да ће често кружити влажне зрачне масе које ће дестабилизирати атмосферу. То за посљедицу има неравномјерно распоређене падавине у облику локалних пљускова с грмљавином које се онда смјењују са сунчаним интервалима. Тако да до краја мјесеца неће мањкати сунца, а неће мањкати ни кише иако она просторно и количински неће бити равномјерно распоређена. Можемо говорити о прилично нестабилном периоду, типичном за ово доба године и генерално гледано температурама зрака које су примјерене свибњу", рекао је Недим Сладић, магистар примијењене метеорологије.

Топлије од просјека
Истиче како сада нема назнака неког претјерано топлог, а ни хладног раздобља које је окарактерисало мај 2023. године.

"Што се тиче прогнозе времена за надолазеће љето, постоји одређени консензус на нумеричким прогнозама. Цијели скуп модела Цоперницус службе за климатске промјене (Ц3С) указује на то да би љето 2024. године у већем дијелу регије, било топлије до знатно топлије у односу на климатолошки период 1991.-2020. Но, унаточ топлијој сезони, то не значи да неће бити повремених краћих хладнијих периода. Но, у цјелини већи дио љета би требао бити топлији од просјека, а топлином би се посебно истицали јули и посебно аугуст. Дакле, према садашњим показатељима други дио љета би био још топлији од првога. Како будемо ишли према другом дијелу љета, јачи су сигнали за сушније раздобље", казао је Сладић.

Недим Сладић сматра да се надолазеће љето неће битно разликовати од неколико претходних који су одликовали изражени топлински валови.

"С обзиром на сезонске израчуне који показују да би љето требало бити за један до два Целзијева ступња топлије у односу на период од 1991. до 2020. године, онда то говори да постоји висока вјеројатност топлинских валова тијеком српња и коловоза. Топлински валови сигурно неће изостати и ово љето, а као и претходних година бит ће прекидани краћим продорима хладних зрачних маса са сјеверозапада континента који онда са собом доносе пљускове, грмљавину и локално невријеме. Но, кад се све то уклопи у једну цјелина, ипак доминира топлина ", закључио је Сладић.

Оборени рекорди
Прошле године на Земљи смо забиљежили најтоплији јуни, јули и август од почетка мјерења температуре зраке. Према подацима Службе за климатске промјене Цоперницус Еуропске уније, глобална просјечна температура прошлог је љета износила 16,77 Целзијевих ступњева што је 0,66 Целзијевих ступњева изнад просјека од 1990. до 2020. године. Тиме је за готово 0,3 Целзијева ступња оборен претходни рекорд љета 2019. године, преноси бука.

Љето 2023. године посебно је било екстремно на сјеверној хемисфери с учесталим топлинским валовима који су распиривали разорне шумске пожаре, штетили здрављу и ометали свакодневне животе људе..

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана