Метеоролог изнио детаљну прогнозу: Чека ли нас пакао!?

ГС
Метеоролог изнио детаљну прогнозу: Чека ли нас пакао!?

БЕОГРАД - У региону и даље не јењава топлотни талас. Максималне температуре достижу 40 степени током дана, док ни ноћу не падају испод 20 степени.

У Србији је на снази црвени метео-аларм, који означава врло опасно вријеме.

Метеоролог Иван Ристић за Курир телевизију изнио је детаљну временску прогнозу за наредне дане.

- Спарина је највећи проблем тренутно, то највише осјећамо и то нам прави највеће проблеме. Тренутно смо на максимуму овог афричког антициклона, названог Харон, као и прошле године. Ове године не постижемо неке претјеране рекорде, температуре нису досегле 43-44 степена, али траје предуго и веома је спарно - рекао је Ристић.

Истакао је да данас неће бити непогода, што је добра вијест, али како се приближавамо крају недјеље, шансе за пљускове и невријеме расту.

- Највјероватније петак или субота, тада ће бити услови за непогоде широм Србије, са јаким пљусковима праћеним јаким вјетром. Треба пратити упозорења и најаве Хидрометеоролошког завода - додао је.

Ристић је нагласио да ће температуре крајем недјеље бити у мањем паду, са очекиваним падом од око 5 степени.

- Тренутно смо на око 40 степени, а пад на 35 степени ће донијети олакшање. Сваки степен сада значи, тако да ће 35 бити лакше подношљиво него 40 - рекао је.

Тај тренд мањих падова температуре наставиће се и током сљедеће недјеље, са очекиваним температурама око 30 степени.

- За око 10 степени ће бити хладније него сада, што ће донијети пријатније вријеме, али и даље има услова за пљускове кише, понегдје и непогоде - објаснио је Ристић.

Када је ријеч о наставку љета, Ристић је рекао да се очекује да ће се температуре полако нормализовати крајем јула, али и даље остати тропске, преко 30 степени.

- Почетак августа ће бити мало свјежији, са температурама око 30 степени, али током августа нас очекује нови афрички антициклон, нови топлотни талас, са температурама поново око 40 степени - упозорио је Ристић.

- Морамо да се навикнемо на нову реалност и полако се прилагодимо на ове температуре и дешавања - закључио је Ристић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана