Метеоролог дао прецизну прогнозу за фебруар

GS
Foto: Unsplash

Мислили смо да ће зими скоро крај, а онда је метеоролог Слободан Совиљ дао прецизну прогнозу за фебруар и "срушио нам сњешка".

Опраштамо се полако од јануара, који ситно броји и улазимо у фебруар, који је вазда био мјесец сњежних изненађења. Наравно, нама се жури у прољеће и неко љепше вријеме.

Пошто је временска прогноза постала алфа и омега наших живота, Нова.рс је тражила мишљење од познатог србијанског метеоролога. А какве нас временске прилике и неприлике чекају у другом мјесецу 2024. године, испричао је Слободан Совиљ, начелник Националног центра за хидрометеоролошки систем Србије.

"Првих десетак дана фебруара можемо очекивати релативно стабилно вријеме с температурама знатно изнад просјека за почетак фебруара. Краткотрајна киша биће могућа само 1. фебруара увече на сјеверу Србије, а током ноћи пролазно и у осталим крајевима, на планинама ће бити мало снијега. Затим 5. фебруара, у понедјељак, такођр стиже краткортајна киша, прије свега на сјевероистоку земље“, каже метеоролог Совиљ.

Додао је да ће у првих десет дана фебруара бити сухо, јутарњи мраз биће локална појава, а максималне дневне темпепартуре у већини мјеста бит ће између 10 и чак 18 степени. То значи да ће Србија као и остале земље регије бити под утицајем топле ваздушне масе која ће доминирати Средоземљем, Пиринејским полуострвом, већим дијелом Балканског полуострва, док ће се фронтални системи и знатно хладнији ваздух задржавати на сјеверу и истоку Европе. Дакле, првих десет дана фебруара имаћемо температуре које су карактеристичне за другу половину марта или пак крај марта мјесеца.

"Ипак, у другој декади фебруара треба рачунати на постепено захлађење. Прво захлађење око 10. фебруара биће блаже, али захлађење које очекујемо између 15. и 20. фебруара биће јаче по интензитету, тако да у том периоду треба рачунати и на појаву и кише и снијега у нижим предјелима, уз повремено краткотрајно стварање сњежног покривача. У том периоду прогнозирају се до три ледена дана у нижим предјелима, када ће температура током читавих дана остати мало испод 0 степени, а генерално у цијелој другој половини мјесеца падавине ће бити учесталије – мјесечна количина ће бити већа од просјека – од 40 до 70 мм падавина просјечно у низијама и до 80 мм на планинама“, прича Совиљ.

Како каже, трећа декада фебруара биће период температурних осцилација, честих смјена топлогог и хладног времена, поново са условима и за кишу и за снијег у нижим предјелима. Најљепше вријеме нас, условно речено, очекује у првих десет дана мјесеца, а потом ће бити хладније.

Зима још није готова, додаје Совиљ, те наводи да није неуобичајено да имамо и епизоде захлађења са снијегом чак и у марту и у априлу мјесецу. Метеоролог подсјећа да је прошле године 3. и 4. априла на неким планинама било регистровано чак 20 и више цм снијега – продори хладног ваздуха дешавају се и почетком прољећа, само су кратког даха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана