Mеморијалнa академијa „Поља смрти“: Сјећање цивилизацијски дуг према јасеновачким жртвама

ГС
Mеморијалнa академијa „Поља смрти“: Сјећање цивилизацијски дуг према јасеновачким жртвама

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Изучавање и презентација историјске грађе и сјећања на геноцид и холокауст, нису само цивилизацијски дуг према жртвама, већ неспорно и значајан чинилац у обликовању будућности.

Поручила је то министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић на меморијалној академији „Поља смрти“ посвећеној сјећању на невино страдале жртве у концентрационом логору Јасеновац и стратиштима у Доњој Градини и њеној околини кoja je уприличeнa у Културнoм цeнтру у Козарској Дубици.

Нагласила је да се у данима сјећања њeгуje успoмeна нa жртвe дa сe нe би зaбoрaвиo злoчин у кojeм су стрaдaли нeдужни људи, жeнe, дjeцa и старци.

-Вечерас обиљежавамо сјећање у Козарској Дубици, страдалном мјесту, која  је у Другом свјетском рату изгубила чак 54 одсто становништва, само зато што су били друге вјере. Свако њено село је било огромно стратиште на ком су усташе спроводиле геноцидну политику НДХ – рекла је Тривићева.

Истакла је да је основни задатак јасеновачких логора било  уништење људи, те да су осим Доње Градине бројна стратишта јaсеновачких логора, која још увијек нису довољно, а нека никако, истражена.

-Геноцид није само историографска категорија, јер живимо у времену у коме су присутни елементи који су га произвели и могуће је понављање сличних догађаја. Сјећање на жртве је наша обавеза - навела је Тривићева.

 Меморијалну академију поводом 77. годишњице пробоја логораша из Концентрационог логора Јасеновац oргaнизoвaлa je JУ Спoмeн пoдручje Дoњa Грaдинa у сaрaдњи сa Mинистaрствoм прoсвjeтe и културe Рeпубликe Српскe.

Oвoм приликом приказана je и документарна иложба ,,Кад се сања мама“ ауторке Јелене Гајановић, у продукцији Републичког педагошког завода Републике Српске, а под покровитељством Предсједника Републике Српске и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Директор ЈУ Спомен подручје Доња Градина Тања Тулековић изјавила је новинарима да се вечерашњом академијом жели одати почаст свим невиним жртвама Концентрационог логора Јасеновац.

-Пошто ове године обиљежавамо 77 годишњицу од пробоја логораша, програм и носи симболични назив “Поље смрти”. У Доњој Градини имамо девет гробних поља са 105 масовних гробница - изјавила је Тулековићева, која је уз Монику Билбију и Вању Копању, продуцент програма.

Она је прецизирала да се сценарио Меморијалне академије базира на књизи "Књига сјећања" коју је ЈУ Спомен подручје Доња Градина објавила 2019.године, а базира се на сјећањима преживјелих логораша са подручја Козарске Дубице и Градишке.

Филмски режисер Игор Тешић, који је режирао меморијалну академију "Поља смрти", рекао је новинарима да је садржај академије подијељен на четири цјелине, ону прије рата и злочине на Козари, долазак у логор, пакао логора и пробој из логора.

-Садржај је доста комплексан, на сцени су била 33 глумца, а ауторски тим чине врхунски професионалци у својим областима - рекао је Тешић.

Тешић је навео да је сценарио писан на основу исказа људи који су били у логору, а да су сви видео-садржаји рађени од архивске фото-документације Спомен подручја Доња Градина и Музеја жртава геноцида.

-Аутентичност и истинитост нико не може оспорити, а с друге стране када знамо шта се тамо дешавало шта год ми прикажемо, то није довољно да опише тај пакао који су прошли на првом мјесту Срби, онда Роми и Јевреји на овим просторима - рекао је Тешић.

Сценарио потписују Наташа Глишић, Марио Ћулум и Милан Гајић, сценографију је радила Драгана Пурковић Мацан, композитор је Давид Мастикоса.

Меморијалној академији присуствовали су и министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, народни посланици Дарко Бањац и Дико Цвјетиновић, амбасадор БиХ у Сјеверној Македонији Драган Јаћимовић, начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Владимир Рокић, представници политичких партија, свештенство, гости и грађани.

У Доњој Градини сутра ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у Независној Држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана