"Мектић и остали": Изрицање пресуде 17. марта

Srna
Foto: printscreen

САРАЈЕВО - Изрицање пресуде бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу и осталим оптуженим за злоупотребу положаја приликом провођења пројекта који је финансирала ЕУ заказано је за 17. март пред Судом БиХ.

Осим Мектића, оптужени су и Игор Голијанин, Самир Агић и Един Гараплија. Изрицање пресуде заказано је након што су одбране четворо оптужених изнијеле завршне ријечи у којима су затражиле ослобађајућу пресуду, оцијенивши да оптужени нису криви и да Тужилаштво БиХ није доказало наводе оптужнице.

Мектићев бранилац Сенка Ножица сматра да је њен клијент жртва политичког процеса и да је оптужен због тога што је јавно говорио о раду Тужилаштва. Она је навела да је ЕУ дала бесповратна средства и да, по закону, она нису буџетска, као и да Тужилаштво игнорише одлучну чињеницу да је набавка почела у септембру 2015. године.

Према њеним ријечима, ватрогасне службе исказале су своје потребе, а набавка се вршила у складу са пројектом. "Ова донирана средства нису била да се испуњавају жеље, већ да се помогне", рекла је Ножица, те се осврнула на евентуално раскидање уговора и тврдњу Тужилаштва да је уговор био ништаван јер фирма "Тех-пројект инжињеринг" из Ријеке није доставила банкарску гаранцију у року од десет дана.

Она је истакла да би раскидањем уговора пропала средства, да ватрогасне службе не би добиле опрему, те додала да је нејасно како је Мектић могао остварити корист за "Тех-пројект” ако је фирма испоручила робу и дала гаранцију за квалитет.

Одбрана је одбацила и остале тачке оптужнице, наводећи да је потписивањем аката и давањем сагласности Мектић извршавао своје дужности. Одбрана Голијанина рекла је да оптужени није могао захтијевати ништа од помоћника министра, јер им није био надређен, док је бранилац Агића навела да је Европска комисија ангажовала и плаћала људе који су радили на пројекту.

Гараплијин бранилац је истакла да су изјаве појединих свједока контрадикторне, те напоменула да су ангажовани на пројекту обављали два посла са пуним радним временом. Драган Мектић, Игор Голијанин, Самир Агић и Един Гараплија оптужени су за злоупотребе приликом реализације пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, који је ЕУ финансирала од 2015. до 2017. године.

Голијанин је оптужен у својству бившег шефа Мектићевог кабинета, Агић као помоћник министра у Сектору за заштиту и спашавање, а Гараплија као одговорна особа и власник Института за заштиту од пожара и експлозија ИНЗА у Сарајеву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана