Међу породиљама 1,3 одсто малољетних

Срна
Међу породиљама 1,3 одсто малољетних

БАЊАЛУКА- У Републици Српској се удио малољетничких порођаја од 2013. до 2022. године кретао око 1,3 одсто у односу на укупан број порођаја, саопштено је из Републичког завода за статистику поводом 11. јула – Свјетског дана становништва.

Удио порођаја ван оквира фертилног периода /15-49 година/ у истом периоду кретао се око 0,003 одсто. У посматраном периоду удио порођаја обављених уз присуство квалификованог здравственог особља био је 99,9 одсто.

Ради заштите здравља жена и дјевојчица, у Републици Српској организоване су и спроведене бројне иницијативе у вези са овом тематиком. Уз подршку Владе Републике Српске и међународних организација, те образовних и здравствених институција, спроведене су кампање подизања свијести о значају редовних здравствених прегледа, вакцинације, као и неопходних хигијенских мјера.

Осим тога, пружена је додатна подршка женама и дјевојчицама о превенцији и третману различитих здравствених стања са фокусом на репродуктивно здравље, наводи се у саопштењу.

Обиљежавање Свјетског дана становништва ове године пружа прилику да се препознају информације о специфичним потребама женског становништва, те посвети јача пажња унапређењу здравља, права и инклузије у друштвеним процесима. Више од 40 одсто цјелокупне свјетске женске популације није у могућности да оствари фундаментално право на самосталну одлуку о томе да ли ће имати дјецу или не.

Друштво треба да покаже разумијевање, отвореност и подршку настојањима женског становништва у јачању и проширењу женских права. Свјетски дан становништва пружа прилику за подизање свијести о неједнакостима са којима се жене и дјевојчице суочавају, те за промовисање равноправности полова у свим сферама друштва.

Значајно је, истиче се у саопштењу, да жене имају једнаке могућности да се ангажују у политици, у планирању друштвеног развоја и доношењу кључних одлука које утичу на друштвене процесе, а повећање удјела жена на позицијама одлучивања омогућава различите перспективе и подстиче инклузивност у процесима доношења одлука.

"Само кроз заједничке напоре, подршку и оснаживање жена, те заштиту права жена и дјевојчица, можемо створити друштво у којем се поштују и штите њихова права и здравље", наводи се у саопштењу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана