Медицину у Српској учи и 300 странаца

Милијана Латиновић
Медицину у Српској учи и 300 странаца

БАЊАЛУКА, ФОЧА - За најхуманији позив на свијету у Републици Српској у овој академској години спремаће се скоро 300 студената који у Бањалуку и Фочу стижу са свих меридијана да би изучавали медицину на енглеском језику.

Медицински факултет у Фочи, који је први у земљи одважно искорачио и широм отворио врата и за оне који долазе издалека, од октобра је други дом студентима који су дошли из Индије, Бангладеша, Шри Ланке, Судана, Египта, Турске, Нигерије, Туниса, Италије, Швајцарске, Норвешке, Грчке, Велике Британије, Украјине, Русије и Америке.

- На прву годину уписано је 130 студената из иностранства, њих 40 већ слушају предавања, а ускоро нам стижу и остали. Осим тога око 50 студената уписало се код нас на другу и трећу годину, а претходно су студирали на енглеском у Украјини - рекао је за “Глас Српске” декан фочанског Медицинског факултета Дејан Бокоњић.

Са онима који су и протекле двије године медицину учили под сводом фочанског факултета укупно је 230 студената из иностранства. Предавања за бруцоше, казао је Бокоњић, почела су 15. октобра, а старијим годинама 1. новембра.

- Сви се добро сналазимо. Једна група је смјештена у студентском дому, а остали у приватном смјештају. Анимирали смо локалну заједницу која је обезбиједила доста апартманског смјештаја. На једном мјесту имамо рецимо око 70 студената који ту имају и ресторан са својом храном - рекао је Бокоњић.

Од ове академске године медицину на енглеском језику странци ће учити и на Медицинском факултету у Бањалуци, а декан те високошколске установе Ранко Шкрбић рекао је за “Глас” да очекује да предавања за њих почну 15. новембра.

- Пријавило се седамдесетак иностраних студената. У фази смо слања документације једни другима, Индијцима требају визе, тако да рјешавамо све у ходу и очекујем да ће једна група студената бити овдје око 15. новембра и тада би и званично требало да почне настава за њих. Они који не стигну до тада на почетку ће наставу пратити онлајн - рекао је Шкрбић, додавши да у Бањалуку осим Индијаца стижу и студенти из Турске и још неких земаља из којих је било појединачних упита.

Први човјек бањалучког Медицинског факултета каже да су професори спремни за наставу на енглеском те да је све организовано и само чекају студенте.

Стоматологија

Иако је био план да од ове академске године на Медицинском факултету у Фочи уведу и студиј стоматологије на енглеском језику, Дејан Бокоњић каже да им је лиценца стигла касно, тако да ће све припремити да би тај план реализовали у наредној академској години.

- Кренућемо идуће године, а главни фокус биће нам Грчка, јер су тамо исказали велико интересовање за студиј код нас - рекао је Бокоњић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана