Медицински факултети из Српске сарађиваће са универзитетима из Јапана

А. Ј. Р.
Медицински факултети из Српске сарађиваће са универзитетима из Јапана

БАЊАЛУКА - Декани медицинских факултета универзитета из Бањалуке и Источног Сарајева Ранко Шкрбић и Дејан Бокоњић потписали су споразум о сарадњи са четири престижна јапанска универзитета, а будућа сарадња огледаће се кроз размјену студената и академског особља, организацију научно-стручних конференција, израду докторских теза и слично.

Шкрбић и Бокоњић у пратњи амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана, споразуме о сарадњи потписали су са Хиросаки  и Акита универзитетом а договорени су и усаглашени текстови споразума о сарадњи са Гунма Универзитетом чије коначно потписивање се очекује до краја марта. Међууниверзитетски споразум са Шиншу универзитетом је раније потписан са оба универзитета из Српске. 

- Потписани споразуми обухватају различите облике сарадње са факултетима четири јапанска универзитета, између осталог, размјену студената и академског особља, заједничке научно-истраживачке пројектне апликације у оквиру програма Европске комисије, сарадњу на изради докторских теза, организацију научно-стручних конференција,  и друго. Први јапански студенти у Српској се очекују у наредним мјесецима. Споразуми су потписани на период од пет година – рекао је Берјан.

Приликом посјете лабораторијама јапанских факултета и универзитетским болницама, декани су имали прилику да размијене мишљења са великим бројем стручњака из праксе и да се упознају са начином рада и организацијом, као и најсавременијом опремом и иновацијама у области медицине. Посебно треба истаћи посјету симулационим центрима за медицинску едукацију чија ће искуства бити драгоцјена у успостављању сличних Центара на медицинским факултетима Српске.

- Узвратна посјета представника јапанских универзитета очекује се у другој половини ове године. Ова посјета има велики значај за интернационализацију два јавна универзитета из Српске и повећање квалитета едукације студената и истраживања - рекао је Берјан и додао да су декани Шкрбић и Бокоњић посјетити и Министарство иностраних послова Јапана и том приликом разговарали и са амбасадором Јапана за Западни Балкан, Њ.Е. Кимитаке Накамуром са којим су размјенили мишљења о могућностима унапређења односа двије земље, са фокусом на област образовања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана