Медицинске сестре стуб здравства

Данијела Бајић
Медицинске сестре стуб здравства

БАЊАЛУКА - Посао медицинске сестре је тежак и изазован, али истовремено и веома племенит, јер од њиховог рада и посвећености зависе животи бројних пацијената који се боре с различитим болестима, због чега је неопходно стално побољшавати услове рада техничара и бабица у Српској.

Рекла је то за “Глас Српске” предсједница Удружења сестара, техничара и бабица РС Живана Вуковић Костић уочи обиљежавања 12. маја - Међународног дана медицинских сестара, које су спона између љекара и пацијената.

Захвалност пацијента је, наставља она, нешто због чега вриједи радити овај посао и што им даје вјетар у леђа на крају сваког радног и веома тешког дана.

- У Српској има око 10.000 медицинских сестара и наш положај је, захваљујући заједничким напорима, из године у годину све бољи. Он се много не разликује у односу на земље у окружењу - казала је Вуковић Костић.

Додала је да плата медицинских сестара, које не страхујући за свој живот и суздржавајући сузе, свакодневно цртају осмијехе на лицима бројних пацијената, увијек може и треба бити боља.

- Оно што је неопходно јесте то да се нешто промијени по питању нашег образовног и организационог система те да се почну признавати дипломе медицинских сестара које имају факултет. Таквих је све више и њихово образовање би се требало ускладити с послом који обављају, као и плата - рекла је Вуковић Костић.

Нагласила је да је медицинска сестра 24 часа уз пацијента.

- Ниједном медицинском раднику, а камоли сестри која бдије над пацијентима, није лако гледати кад неко умире, знајући да ту више нема помоћи. То је нешто што оставља дубок траг на све нас - истакла је Вуковић Костић и подсјетила да ово удружење кроз разне активности сваке године пригодно обиљежи свој дан.

Мјерење шећера у крви и промовисање здравих стилова живота у парку “Петар Кочић” у Бањалуци, само је једна од активности са циљем подизања свијести о важности ове професије, која ће бити организована сутра поводом Међународног дана медицинских сестара.

- Слоган “Наше медицинске сестре. Наша будућност” је глобална кампања којом се жели сазнати шта се од сестринства очекује у будућности како бисмо могли да одговоримо на здравствене изазове и унаприједимо здравље становништва - казала је Вуковић Костић.

Додала је да ће сутра тачно у подне, између осталог, положити вијенце на бањалучком гробљу “Свети Пантелија” за преминуле колегинице и колеге те од девет до 12 часова у “Мозаику пријатељства” с корисницима радити активности везане за превенцију масовних незаразних болести и донирати средства за један оброк.

Регистар

Живана Вуковић Костић истакла је да с нестрпљењем очекују регистар медицинских сестара, техничара и бабица, захваљујући којем ће, између осталог, знати колико тачно овог кадра има у Српској, њихово образовање и све оно што је неопходно за овај посао.

- Кад ова област буде уређена законским и подзаконским актима, надам се да ће се смањити број одлазака медицинара у иностранство - казала је Вуковић Костић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана