Медицинари из Љубљане посјетили УКЦ Републике Српске

Срна
Foto: Срна

БАНЈАЛУКА - Универзитетски клинички центар (УКЦ) Републике Српске посјетило је 40 медицинских сестара и техничара Ургентног хируршког блока УКЦ из Љубљане који ће током тродневног боравка размијенити искуства са бањалучким колегама и размотрити наставак успјешне сарадње ових установа.

Генерали директор УКЦ-а Владо Ђајић изјавио је новинарима да едукација медицинског кадра, као и ова посјета има велики значај за највећу здравствену установу Републике Српске.

“Посјета је стручног типа, разговарали смо о раду хируршког блока УКЦ Љубљана, а гости су пренијели своје знање и вјештине и тиме допринијели развоју УКЦ Републике Српске”, истакао је Ђајић.

Медицинска сестра у Центру ургентне медицине УКЦ Републике Српске Гордана Драгишић захвалила се колегама из УКЦ Љубљана за ову посјету.

“Колеге из Центра ургентне медицине УКЦ Републике Српске су били ове године мјесец дана у Словенији. Овом приликом желим да се захвалим руководству установе што су нам омогућили овакве размјене знања, вјештина и едукације, али и реконструкцију Центра ургентне медицине што ће нам олакшати тријажу пацијената”, нагласила је Драгишићева.

Вида Брацко из УКЦ Љубљана захвалила се генералном директору УКЦ-а што је омогућио ову посјету.

“Драго нам је да се ова сарадња наставља и да су колеге усвојиле манчестерски тријажни систем када су били код нас. Ово није крај и надамо се да ће се наша сарадња наставити”, нагласила је Брацко.

Симон Арбајтер из УКЦ Љубљана захвалио се на гостопримству и сарадњи ове двије здравстевене установе.

“УКЦ Републике Српске има лијеп простор, најновију опрему и стручан кадар. Хвала за сарадњу. Надам се да ће ова сарадња дуго трајати, јер можемо много тога научити једни од других”, истакао је Арбајтер.

Из УКЦ су навели да су медицинске сестре и техничари Ургентног хируршког блока УКЦ Љубљана изразили жељу да посјете тим Центра ургентне медицине, своје колеге, које су упознали приликом пројекта примјене манчестерског тријажног система.

“Везе које се успостављају током едукације медицинског кадра су јаке, ту су да једни другима 'ускоче' и након званичне едукације, ту су да размијене информације, пруже помоћ када се ради о неком компликованом обољењу, проблемима с којима се сусрећу током увођења нових процедура. Ту су једни за друге јер се баве оним најважнијим – људским животима”, навели су из УКЦ-а.

Из ове здравствене установе су напоменули да је током претходног периода пословодство УКЦ-а Републике Српске на челу са Ђајићем донијело низ стратешких одлука с циљем пружања што квалитетнијег збрињавања пацијената.

“Једна од области на којој контуирано радимо јесте оснаживање сестринства и унапређење различитих подручја сестринске праксе”, истакли су из УКЦ-а Републике Српске.

Како су навели из УКЦ-а, прво су се фокусирали на једну од најкомпликованијих области сестринства - тријажу пацијената, која се одвија у срцу УКЦ Републике Српске - Центру ургентне медицине у којем је хитна медицинска помоћ доступна током 24 часа 365 дана у години.

“Доношење одлуке током тријаже сложен је и динамичан процес. Одлуке се доносе у окружењу које је осјетљиво на вријеме, са ограниченим информацијама, за пацијенте који у већини случајева немају тренутну медицинску дијагнозу. Хитном пацијенту потребна је помоћ у датом моменту, а не у заказаном термину”, навели су из УКЦ-а.

У склопу имплементације пројекта заснованог на принципима манчестерског тријажног система до сада је одржано више едукација у Бањалуци, Љубљани и Марибору са експертима за области тријаже из УКЦ ЛЈубљана, са којим већ годинама УКЦ има одличну сарадњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана