Мед на резерви, пчелари гледају у небо

Милош Васиљевић
Мед на резерви, пчелари гледају у небо

БАЊАЛУКА - Залихе меда, за којим је потражња драстично порасла од појаве пандемије вируса корона, су на резерви, а пчелари у Српској, иза којих су три тешке сезоне, гледају у небо и надају се да ће ове године саће бити пуне.

 

Велика потражња и слаби приноси подигли су цијене па тако килограм, у зависности од врсте и регије Српске, кошта од 20 до 25 марака.

Предсједник требињског Удружења пчелара “Леотар” Обрад Нинковић казао је да су посљедње три године у Требињу и источној Херцеговини генерално биле изузетно лоше, док вјерује да ће се ове године стање поправити. Цијена килограма меда у Требињу је већ одавно 25 марака.

- Вирус корона је утицао да се продаја меда у претходном периоду повећа, из превентивних разлога људи су јачали свој имунитет, тако да су пчелари одавно испразнили своје залихе и жељно ишчекују прво врцање. Да ли ће га бити и у којој мјери, зависи од природе. Март је био хладан, па биљке нису још кренуле са цвјетањем - рекао је Нинковић.

Он је додао да у мају очекује прву озбиљнију пашу, унос нектара у кошнице.

Највећи љубињски пчелар Славиша Бокић наглашава да све наговјештава да ће ова година бити боља у односу на претходне.

- Већ четири-пет мјесеци у Љубињу нема килограма меда да се купи код пчелара, јер је прошла година била лоша, а потражња велика. Пчеле су добре и стабилне, али мај је најбоље мјерило. За сада можемо бити задовољни. Зановијет ове године не знамо хоће ли процвјетати, прошле године га је мраз уништио - рекао је Бокић.

Предсједник Удружења пчелара “Кестен” из Братунца Марко Живковић за “Глас Српске” каже да је иза пчелара тежак период, али да има назнака да би напокон ово могла бити добра година, након пехова који их нису мимоилазили.

- Ове године губици су много мањи него лани, па смо оптимисти да ће сезона бити добра. Све иде у том правцу. У овом дијелу Подриња багрем је основна паша за пчеле. Деси ли се да буде кишан период у цвату багрема, биће довољно само да се пчеле “опскрбе”, а буде ли падавина, багрем не може да меди. Тад обично буду ниже температуре и пчеле не могу да излазе да купе полен - рекао је Живковић.

Проблем се, каже, дешава и код засада малина и купине.

- Пчеле више иду на малину из простог разлога што су латице плиће и лакше узимају нектар, али и ту се јавља проблем јер несавјесни узгајивачи малина не воде рачуна па се почесто деси помор пчела због прскања отрова - рекао је Живковић.

Лажни производ

Пчелари истичу да се патворени мед продаје на разним тржницама као прави, а такав је случај и у граду на Требишњици. Препоручују купцима да буду обазриви.

- Појединци су спремни да за шаку новца раде нешто што није дозвољено, па под прави мед подмећу патворени. Ми им препоручујемо да не купују мед од пчелара у које немају повјерења - рекао је Обрад Нинковић и додао да је велики гријех продавати отров под лијек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана