Мазут погубан по околину бање Губер, али и здравље људи

Данијела Бајић
Мазут погубан по околину бање Губер, али и здравље људи

СРЕБРЕНИЦА - Изливање мазута у воду бање Губер, која се даље улива у Дрину, могло би имати, ако нешто хитно не буде предузето, веома штетан утицај на биљке и животиње, као и дугорочне негативне посљедице на здравље људи.

На самом улазу у подручје Губера мјештани Сребренице уочили су супстанцу која цури из цистерни, а претпостављају да је ријеч о мазуту који долази из старих резервоара хотела “Аргентарија”. Овај проблем, кажу, траје већ деценију, али је са сваким обилнијим падавинама посебно изражен, због чега траже од надлежних хитну реакцију. 

Професорица на студијском програму Екологија и заштита животне средине на Природно-математичком факултету Бањалука Драгојла Голуб за “Глас Српске” истиче да се мазут, који представља фракцију нафте, између осталог, састоји и од супстанци токсичних за живи свијет, као што су, примјера ради, полициклични ароматични угљоводоници, за које је поуздано доказано да су канцерогени.

- Присуство мазута у водотоцима је токсично како за биљке, тако и за животиње, а потенцијално и за човјека ако би се, примјера ради, хранио рибом коју упеца у води која је контаминирана овом супстанцом - казала је Голубова.

Додала је да ефекти обично зависе од количине мазута, висине водостаја и интензитета кретања воде.

- Акутни ефекти, поготово ако су веће количине мазута у питању, манифестују се помором рибе. Уколико одређена количина мазута константно доспијева у водоток, он улази у ланце исхране преко организама дна који насељавају воду, а којима се, између осталог, хране рибе и онда се те токсичне материје акумулирају у тим организмима. Осјетљивији организми нестају, а осиромашује и деградира екосистем - објаснила је Голубова.

Према њеним ријечима, таква вода није погодна за употребу све док се не уклони или обезбиједи, у овом случају, цистерна из које цури мазут и на крају пречисти водоток.

- Вријеме потребно за опоравак водотока зависи од његовог капацитета, односно моћи самопречишћавања, али и количине мазута који је у водоток доспио. Уколико се ради о већем водотоку са већом количином воде и брзим протицајима, они имају већу моћ самопречишћавања. Код мањих водотока проблем је већи. Онда је потребан дужи временски период да то неким природним процесима буде пречишћено, али постоје и технолошка рјешења - истакла је Голубова.

Начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је да је хотел “Аргентарија”, као и сво друго на подручју ове бање, у приватном власништву, што отежава рјешавање овог проблема.

- Инспектори су на основу пријаве мјештана изашли на терен. Наша комунална служба је обавијестила све надлежне службе на републичком нивоу. Сада је на њима да реагују - казао је Грујичић.

Додао је да је цистерна хотела “Аргентарија”, који не ради 20 година, вјероватно кородирала и пробушена, те је вода дигла тај муљ на врх језера које је у приватном посједу. 

- Са власником посједа не можемо да ступимо у контакт. Не јавља се на телефонске позиве, а немамо адресу на коју можемо да упутимо опомену - рекао је Грујичић.

Из Инспектората РС истичу да су у четвртак запримили допис из Сребренице којим се тражи контрола надлежне инспекције у вези са околностима у бањи Губер, с обзиром на то да  ова општина нема еколошког инспектора.

- Поступак ће бити покренут у најкраћем могућем року у складу са расположивим капацитетима - казали су у Инспекторату.

Из Полицијске управе Зворник потврдили су да су обавили увиђај у близини објекта бање Губер званог “Аргентарија”, те о наведеном обавијестили надлежну општинску инспекцију.

- О свему је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва у Бијељини, Подручна канцеларија Сребреница, по чијим смјерницама се наставља даљи рад на документовању предмета - истакли су у ПУ Зворник.

Неисправна градска вода

Вода из градског водовода у Сребреници не може се користити за пиће, саопштила је у петак вршилац дужности директора сребреничког Комуналног предузећа “Полет” Биљана Кандић.

Она је навела да је након лабораторијских анализа утврђено да је вода из градског водовода здравствено неисправна и да се не може користити за пиће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана