Марковић: Помоћ много значи породицама са четворо и више дјеце

Срна
Марковић: Помоћ много значи породицама са четворо и више дјеце

СРЕБРЕНИЦА- Мјесечна помоћ од 750 КМ за породице са четворо и више дјеце биће значајна за све њих, посебно за оне у којима нико није запослен, изјавио је Срни предсједник Удружења родитеља "Четири плус" у Сребреници Мијат Марковић.

Он је истакао да ће то посебно значити његовој породици.

"Петоро дјеце иде у школу, супруга није запослена и брине о мени јер сам прије четири године повриједио кичму и остао непокретан. Нисмо у могућности да радимо и зарађујемо и ово ће бити драгоцјен приход за нашу дјецу", рекао је Марковић Срни.

Он је сугерисао свим породицама, које ће бити обухваћене одлуком Владе Републике Српске за добијање ове помоћи, да припреме неопходну документацију коју треба приложити да би се ово право остварило.

На питање да ли ће и ове породице чија су дјеца пунољетна имати право на ову помоћ, Марковић каже да према његовом сазнању, право на помоћ имају све породице чије је барем једно, од четворо и више дјеце малољетно и ако један од родитеља није запослен.

Он истиче да је удружење ових породица прије неколико година покренуло иницијативу за доношење закона да се обезбиједе пензије за мајке које су родиле четворо и више дјеце и обезбиједи одређено примање за породице са више дјеце, те да га је обрадовало то што српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик инсистира на увођењу ове мјере и доношења закона о накнади за породице из ове категорије. Марковић истиче да ће ово примање олакшати школовање дјеце и стимулисати наталитет у Српској.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности ове општине Адем Мехмедовић каже да у овој служби не располажу подацима колико породица у сребреничкој општини има четворо и више дјеце, али да, према захтјевима за надокнаду за новорођену дјецу, просјечно 50 новорођенчади годишње буде на подручју општине.

Мехмедовић појашњава да Сребреница нема породилиште и да се највише жена из ове локалне заједнице породи у Зворнику, затим у Тузли те мањи број у Љубовији и Ужицу у сусједној Србији.

Он каже да општина с циљем пронаталитетног подстицаја сваке године у буџету обезбјеђује 10.000 КМ за вантјелесну оплодњу, али да је свега пет жена у посљедњих неколико година искористило ту могућност и обратило се за помоћ. "Да ли због стигме или неких других разлога, та средства углавном остају неискориштена", истакао је Мехмедовић.

Према његовим ријечима, ова општина ради пронаталитетне стимулације обезбјеђује бесплатан превоз за све ученике из сеоских средина, као и књиге за ученике из вишечланих и породица слабијег материјалног стања.

Он каже да је на подручју Поточара Међународни форум солидарности изградио интернатско насеље у коме борави 80 ученика, а омогућава и дневно збрињавање мале дјеце у случају потребе.

Мехмедовић је истакао да је свака врста помоћи већини сребреничких вишечланих породица драгоцјена, а посебно увођење редовног мјесечног новчаног примања од 750 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана