Марко Радић: Туристима морамо дати јединствено искуство и дух наших дестинација

Г.С.
Марко Радић: Туристима морамо дати јединствено искуство и дух наших дестинација

БАЊАЛУКА - Могло би се рећи да данас, модерни туриста на путовању тражи доживљај, дакле, да лично осјети, проба и искуси, и готово увијек своје искуство подијели преко друштвених мрежа.

Поручио је ово Марко Радић, руководилац Сектора за промоцију туризма у Туристичкој организацији Републике Српске, путем свог профила на друштвеној мрежи ЛинкедИн.

Из тога разлога, истиче Радић, данас се више него икад вреднује понуда која гарантује јединствено искуство.

Не продајемо мјесто само по себи, продајемо искуство које се може доживјети у томе мјесту, и зато, више није довољно само пасивно посматрање и обилажење знаменитости.

Прешло се на потражњу могућности активног учешћа и доживљаја кроз аутентичне интеракције и лично схватање културе, обичаја и традиције мјеста које туристи желе да обиђу.

Самим тим, успјех се вриједнује у зависности колико је менаџмент саме дестинације прилагодио своју понуду, уз помоћ модерних алата, а да притом задржи своју суштину постојања.

Тражи се интеракција са локалним људима и њиховим начином живота. Туристи све више желе изаћи из шаблона и постати локалац на тренутак. Осјетити начин живота у томе крају.

– Ми немамо изгледе да постанемо дестинација масовних долазака. Доминантно богати природним и културним насљеђем, дестинација смо изолованих долазака у потрази за аутентичним – објаснио је Радић, те додао да наша традиција, начин живота нашег човјека и обичаји који то прате кроз вијекове, могу бити важни разлози за посјету нашим дестинацијама.

– Нимало не желим занемарити културна, спортска и друштвена дешавања, која су дах живота локалним заједницама, али квалитативна предност нам је оно што јесмо, на мјесту на којем јесмо – закључио је руководилац Сектора за промоцију туризма у Туристичкој организацији Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана