Маринковић: Жетва пшенице при крају, просјек пет тона по хектару

Срна
Маринковић: Жетва пшенице при крају, просјек пет тона по хектару

ШАМАЦ - Жетва пшенице у Републици Српској је при крају са просјечним приносом од пет тона по хектару, изјавио је Срни предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић.

Он истиче да се приноси, у зависности од тога да ли је употреба минералних ђубрива редукована или не, крећу од три до осам тона по хектару, а тамо гдје је примијењена пуна агротехника и гдје су земљиштима квалитетна девет тона по хектару.

"Имали смо јака улагања, јако високе цијене инпута, тако да уз релативно ниске приносе морамо на неки начин кроз цијену покрити те непланске трошкове које смо имали како бисмо добили вољу да заснујемо нову производњу", рекао је Срни Маринковић.

Он је указао да ће наредна година бити врло тешка и неизвјесна и додао да се овоме мора озбиљно приступити и помоћи пољопривредним произвођачима да добију вољу и жељу да засију наредну сјетву.

"Већина пољопривредних произвођача принуђена је да род пшенице сачува, ускладишти и да предају на неизвјесност у неком наредном периоду. С обзиром на то да је пшеница берзанска роба, стално су присутне одређене осцилације на цјеновном тржишту.

Видјећемо на који начин ће одреаговати пољопривредни произвођачи и како на најбољи начин успјети пласирати тај род доћи до новца и планирати евентуално сјетву за идућу јесен", рекао је Маринковић.

Он истиче да је планирање пољопривредне производње за наредну годину сада неизвјесно имајући у виду да цијена ђубрива не пада, да може услиједити и повећање цијене горива. "Добар дио пољопривредника оставио је кући на лагеру пшеницу, други дио је предао на складиштење, а неки су је продали по 62 фенинга са могућности да се доплати у наредних мјесец дана уколико се договори некаква цијена, а један дио пољопривредника је продао по 64 фенинга", рекао је Маринковић.

Он је нагласио да дио пољопривредника чека још већу цијену и додао да су оправдани захтјеви пољопривредника за повећаном цијеном пшенице у односу на тренутну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана