Маринковић: Сигурносним рамовима спријечити страдање тракториста

Срна
Маринковић: Сигурносним рамовима спријечити страдање тракториста

БАЊАЛУКА - Потреба за сигурносним рамовима на тракторима, који спречавају страдање трактористе при превртању трактора, најприсутнија је у брдским и планинским предјелима Републике Српске, рекао је Срни предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске Стојан Маринковић.

Коментаришући акцију коју спроводи Србија која пољопривредницима додјељују бесплатне сигурносне рамове за тракторе, Маринковић је рекао да би таква помоћ и пољопривредним произвођачима у Републици Српској била од велике користи.

-Свака помоћ за пољопривредног произвођача је добродошла, па би био и тај вид помоћи ради безбједности - рекао је Маринковић.

Он је додао да је потребно и да пољопривредници стекну свијест о неопходности постављања сигурносних рамова на своје тракторе.

-У Републици Српској, према подацима Министарства унутрашњих послова, у 2021. години смртно је страдало пет тракториста, тешке повреде доживјела су тројица, а лакше 20 тракториста - рекао је руководилац Одсјека за возаче, путеве и возила при Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Торбица.

Торбица је навео да је те године у Српској било регистровано 4.900 трактора, додајући да Агенција нема податке колико је трактора опремљено сигурносним рамовима.

На упит Срне о значају и могућности акције бесплатне додјеле сигурносних рамова за тракторе у Српској, а по узору на активност Агенције за безбедност саобраћаја Србије, Торбица је рекао да је таква акција корисна и за сваку похвалу.

Упитан да ли Агенција Српске разматрала акцију по узору на Србију, Торбица је навео да то Агенција тренутно не може реализовати.

-За разлику од Агенције за безбедност саобраћаја Србије наша агенција располаже са знатно мањим буџетом који за сад није довољан за реализацију једне овакве активности - истакао је Торбица.

 

Он наводи да се незгоде превртања трактора обично догађају у раду на њивама, шумама и сличним радним условима, те се као такве у евиденцији воде као ванредни догађај, а не као саобраћајна незгода.

-Према правилнику о димензијама, укупној маси и осовинском оптерећењу возила, о уређајима и опреми коју морају имати возила и основним условима које морају испуњавати уређаји и опрема у саобраћају на путевима је прописао да на тракторима први пут регистрованим у БиХ након 1.1.1983. године мора бити уграђена сигурносна кабина или такав оквир да штити возача од озљеде у случају превртања трактора - подсјетио је Торбица.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, како је речено Срни, подржава набавку тракторских кабина и у оквиру тога набавку сигурносних рамова.

Из Министарства наводе да је та мјера дефинисана у Нацрту правилника о капиталним инвестицијама у пољопривредној производњи за ову годину.

У том документу се наводи да право на подстицајна средства за капиталне инвестиције у пољопривредној производњи корисници остварују за инвестиције у пољопривредну механизацију међу којом су и тракторске кабине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана