Маринковић: Проблем са пласманом пшенице

Срна
Маринковић: Проблем са пласманом пшенице

ШАМАЦ- Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић изјавио је Срни да је жетва на подручју Посавине завршена и да су приноси од пет до девет тона по хектару, али да пољопривредни произвођачи имају проблем са пласманом рода пшенице.

"Без обзира на све проблеме, попут суше, имамо и проблем са пласманом рода пшенице. Дошло је до помака по питању пораста цијена, али и до смањења потражње за овом житарицом", навео је Маринковић.

Он је навео да неки пољопривредни произвођачи и стратези сматрају да би могло доћи до додатног повећања потражње и цијене ове житарице у наредним мјесецима.

Маринковић је истакао да је на подручју Посавине принос пшенице од пет до девет тона по хектару, зависно од типа земљишта, примјењене агротехнике, минералних ђубрива, самог сортимента.

"Јасно да је просјек опет негдје око 5,5 тона по хектру и да је пшеница прилично доброг квалитета и да доста пољопривредника је здржало род, јер нису хтјели да је продају по нижим цијенама", навео је он.

Маринковић је апеловао да пољопривредни произвођачи преконтролишу пшеницу, уколико се одлуче да задрже у складиштима, јер је дошло до појаве жишка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана