Маринковић: Најављене падавине носе проблеме и пољопривредницима

Срна
Маринковић: Најављене падавине носе проблеме и пољопривредницима

БАЊАЛУКА - Најављене велике количине падавине направиће проблеме на земљиштима у низини и близу природних водотокова, те је потребно пратити ситуацију и дјеловати превентивно, рекао је Срни предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић.

Маринковић је напоменуо да претходни период карактерише недостатак ниске температуре, сњежних падавина и измрзавање земљишта, тако да ће ове падавине сигурно угрозити и брдско-планинска подручја која имају опасност од бујичних вода.

Он је истакао да најављене велике падавине не иду на руку пољопривредним произвођачима, јер је остало још парцела на којима није извршена основна обрада. Маринковић је напоменуо да су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске већ упозорили на повећану опасност за пољопривредне произвођаче, те да су их позвали да заштите имовину, магацине и све оно што може да настрада усљед бујичних водотокова.

"Најављене падавине не иду нам на руку ни у смислу накупљања резерви влаге за наредну вегетацију, а ни у смислу чишћења ваздуха од разних патогених инсеката и осталих штеточина. Уколико не будемо у овој завршници зиме имали ниску температуру и период са снијегом, можемо очекивати штету на усјевима пшенице, јечма и уљане репице у виду појаве болести и разних штеточина", рекао је Маринковић.

Он је напоменуо да је неопходно пратити ситуацију и интензивно боравити на парцелама, те благовремено реаговати у оним ситуацијама у којима људски фактор може имати ефекат.

"Тамо гдје природа има главну ријеч, ту све од ње зависи, а када је ријеч о узгоју на отвореном, мало је тога што можемо урадити да би спријечили посљедице високе температуре за овај дио године, као и бујичних поплава", рекао је Маринковић. Према његовим ријечима, рано је говорити о томе да ли ће бити угрожена прољећна сјетва.

"Прије прољећне сјетве нам долази обрада земљишта које није до сада обрађено, затим прихрана озимих усјева и све ће то бити условљено климатским и временским условима који буду у датом моменту", рекао је Маринковић.

Најбољи орачи су мраз и ниска температура, навео је он, те изразио наду да зима ипак није рекла своје посљедње слово у овим данима. "Надам се да ћемо имати тај жељно очекујући сњежни покривач и ниску температуру бар у кратком периоду како би дошло до такозваног природног чишћења околине и земљишта", рекао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана