Маринковић: Месо поскупјело и до 50 одсто

СРНА
Foto: СРНА

ШАМАЦ - Јунеће месо је у посљедњих неколико мјесеци поскупјело више од 50 одсто, свињско 35 до 40 одсто, док је цијена пилећег меса у благом паду, али је и даље висока у маркетим, изјавио је Срни предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић.

Он је навео да домаће произвођаче занима цијена живе ваге стоке и да она није на неком задовољавајућем нивоу, јер фармери имају најмање користи, увозни лоби поново има највећу корист, а највећу цијену плаћају крајњи потрошачи.

"Константно имамо проблем када је ријеч о производњи меса у БиХ. Посљедњих 15 година упозоравамо и апелујемо на надлежне да се заштити домаћа прозводња, а онда усмјеримо средства у развој домаће пољопривредне производње, нарочито сточарства као окоснице развоја пољопривреде сваке нормалне земље", рекао је Маринковић, додајући да апели нису уродили плодом.

Он напомиње да се данас и Европа, која је суочена са кризом изазваном пандемијом, а затим и кризом у Украјини, окреће властитој производњи, да им производња пада, али они и даље упумпавају новац пољопривредним произвођачима ради обезбјеђивања хране за своје становништво.

"С обзиром на то да смо увозно оријентисани, опет смо зависни од кретања цијена на свјетском тржишту. Будући да је наша производња годинама угрожена убијеђени смо да ће доћи до додатног раста цијена меса на тржишту", каже Маринковић.

Према његовим ријечима, месо ће врло брзо представљати луксуз, а не основна животна намирнице и куповаће га само богати.

Маринковић је додао да то нису никакве измишљотине и да се не назире даљи тренд пада цијена сојине сачме и житарица у исхрани стоке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана