Маричић: Вратили смо милионе у буџет Српске

ГС
Маричић: Вратили смо милионе у буџет Српске

БАЊАЛУКА – У Републици Српској настављен је стабилан раст и у овој години, па је тако у првом кварталу Пореска управа Републике Српске прикупила укупно 754 милиона КМ, што је за девет одсто или 69,6 милиона марака више него у истом периоду прошле године рекао је Горан Маричић, директор Пореске управе РС.

- Само у прошлој години, спровели смо 3.965 контрола и наредили плаћање 42,9 милиона КМ новоутврђених обавеза са обрачунатим каматама, а због разних неправилности издата су 424 прекршајна налога за казне од око 1,4 милиона КМ - истиче Маричић  у интервјуу за “Новости”.

Како се оцјењује пореска дисциплина у Српској?

- Као задовољавајућа, али морамо нагласити да још увек има неодговорних појединаца који или не издају фискалне рачуне након продаје или давања услуге или на неки други начин покушавају избјећи своје обавезе, чиме врше утају пореза и стварају нелојалну конкуренцију пореским обвезницима који издају фискалне рачуне. Наша обавеза биће да све обвезнике уведемо у легално пословање.

Откривен је велики број оних који раде на штету буџета?

- У прва три мјесеца ове године, наши инспектори су тужилаштвима већ поднијели седам извјештаја против пореских обвезника због сумње да су оштетили буџет РС за 1,75 милиона КМ. У прошлој години надлежним тужилаштвима доставили смо 31 извјештај против оних који су оштетили буџет за 7,8 милиона КМ. Највише извештаја у том периоду, њих 26, поднијели смо због утаје пореза и доприноса у укупном износу од око седам милиона КМ.

Имате ли довољно људства да контролишете обвезнике?

- Иако имамо свега 123 инспектора, а десетине хиљада обвезника, успјевамо да одржимо пореску дисциплину на завидном нивоу, јер је апсолутно немогуће истовремено држати под контролом све пореске обвезнике. Наглашавам да циљ Пореске управе није кажњавање обвезника, већ њихово увођење у легално пословање и сузбијање нелојалне конкуренције.

Први сте у БиХ увели Систем за управљање антикорупцијом.

- Тако је. У прошлој години смо успоставили Систем управљања квалитетом и Систем управљања антикорупцијом према најновијим стандардима са циљем потпунијег управљања пословним процесима, и даљег унапређења пословања и пружања што квалитетнијих услуга пореским обвезницима.

ПУ РС је увела и нове електронске услуге?

- Новина за пореске обвезнике од краја прошле године, а која ће свакако унапредити и олакшати комуникацију са Пореском управом је пуштање у функцију “Електронског сандучета”, које служи за безбједну двосмерну комуникацију између пореских обвезника и ПУ. Увођењем такве услуге, ПУ постаје прва пореска администрација која омогућава такав вид комуникације са обвезницима, који ће убудуће извршавати своје обавезе са неколико кликова. Практично, постајемо пионири електронског пословања у РС, са циљем, да поједноставимо и појефтинимо извршавање пореских обавеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана