Марчета: Исту судбину дијеле Срби из Федерације и Хрватске

Срна
Марчета: Исту судбину дијеле Срби из Федерације и Хрватске

ДРВАР - Срби у Хрватској у истом су положају као и српски народ у Федерацији БиХ (ФБиХ), гдје је на сцени тихо етничко чишћење, изјавио је предсједник Асоцијације Срба у ФБиХ Миле Марчета.

Марчета је навео да му се обраћају Срби повратници у Далмацији који живе са многим проблемима, те истакао да је поражавајуће што су Срби у Хрватској запостављени на начин да им се узурпира и отима имовина, природна богатства али и културно-историјско наслијеђе.

“Ми са ове стране Динаре разумијемо повратнички живот у Далмацији. Исту судбину дијелимо и исте муке имамо. Колико Срби у Далмацији желе повратак јасно показује и обнова Храма архангела Михаила и парохијског дома у српском врличком селу Отишић, гдје су се Срби ујединили и сложно одазвали часном позиву”, нагласио је Марчета.

Он сматра да се мало ради на обнови како српских домаћинстава, тако и објеката у мјестима гдје је већинско српско становништво у Хрватској.

“Иста судбина је и Срба у Федерацији. Власти у ФБиХ не желе Србе, на сцени је тихо етничко чишћење и данас нас је сваким даном све мање”, оцијенио је Марчета.

Он је позвао надлежне институције да се још више укључе у ријешавање положаја Срба у Хрватској, посебно у Далмацији, гђе је повратак најмасовнији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана