Марчета: Дрварчани никад неће заборавити кобни април 1998.

Srna
Foto: Arhiva

Дрвар и Дрварчани никада неће заборавити кобни април 1998. године, када су се у овом мјесту догодили страшни злочини, међу којима убиство повратничке породице Трнинић, али и напад на општину, изјавио је предсједник Удружења протјераних грађана општине Дрвар Миле Марчета.

Марчета је подсјетио да се на данашњи дан 1998. године одиграо напад на општину Дрвар и њега који је тада обављао функцију начелника, приликом чега је задобио тешке физичке повреде.

- Неколико стотина Хрвата досељеника у Дрвар и хрватске војске извршило је напад на општину, попалило куће у Дрвару, али све с циљем да се спријечи и заустави повратак - подсјетио је Марчета.

Он је подсјетио да је у априлу 1998. године убијен и брачни пар Трнинић - повратници у село Трнинић бријег у Дрвару.

Према његовим ријечима, у првим годинама повратка у Дрвару на дужности је убијен и полицајац Ратко Сопић, те настрадала и породица Марчета, а како је нагласио, све је то стављено у неке ладице и заташкано.

- Хрватска регуларна војска након потписивања Дејтонског мировног споразума срушила је и споменик жртвама фашистичког терора у Дрвару. Уништена је инфраструктура, приватне куће, индустрија, институције, све је уништено у општинама Дрвар, Гламоч, Грахово и Босански Петровац. Данас након 28 година од рата и даље српска села у Унско-санском и Ливањском кантону немају пута, воде, струје. Никога то не занима - рекао је Марчета.

Марчета је навео да је, нажалост, фашизам поново завладао у Европи, о чему свједоче бројни догађаји.

- Поражавајуће је шта се све дешава, не поштује се Дејтонски мировни споразум, Анекс седам Дејтона, Устав, закони, основна људска права и многе друге ствари. Трагично је да све оно што смо ми проживљавали и претрпјели у повратничким општинама у Ливањском кантону - навео је Марчета.

Према ријечима Марчете, потребно је више пажње посветити српским повратницима у Крајину и с тим у вези позвао медије, али и представнике власти, да посјете те локалне заједнице.

- Тежак је повратнички живот и само ми знамо шта смо претрпјели, али и шта све данас трпимо. Срби су у Федерацији БиХ /ФБиХ/, у Ливањском кантону, доведени до статистичке грешке и под хитно се мора повести више рачуна о повратницима - апелује Марчета.

Он је подсјетио да су Дрварчани први у БиХ подржали повратак, те оцијенио да је чињеница да су Срби у ФБиХ "кажњени" управо зато што су подржали Дејтонски мировни споразум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана