Мањак новца и стручњака кочи дигитализацију

Данијела Бајић
Мањак новца и стручњака кочи дигитализацију

БАЊАЛУКА - Иако је технолошко унапређење домаћих компанија један од главних предуслова да остану конкурентне и да се добро позиционирају на страним тржиштима, своје пословање до сада у Српској успјело је да дигитализује тек десет одсто фирми, јер је зато, тврде упућени, потребан новац, као и стручни ИТ кадар, којег не могу наћи.

Према подацима најновијег истраживања Републичког завода за статистику, ове године у Српској свега 17,5 одсто предузећа запошљава раднике из области информацијско-комуникацијских технологија (ИКТ). Ова истраживања су, између осталог, показала да је лани приближно трећина компанија имала слободна радна мјеста за ИКТ стручњаке које је, како наводе, било тешко попунити.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић истакао је за “Глас Српске” да су привредна друштва постала свјесна потребе за дигитализацијом пословања, али су неопходна конкретна знања и вјештине за коришћење нових технологија.

- Кад направимо снимак стања, имамо доста шаролике резултате, што значи да постоје предузећа која су дубоко ушла у поље дигитализације, односно модернизовала све своје процесе. Предузећа која су то успјела данас су конкурентна и способна да се носе са свим изазовима и на иностраном тржишту. Средства која су та предузећа уложила у процес дигитализације нису мала и за такав подухват потребно је сигурно најмање 150.000 марака - казао је Ћорић додајући да таквих предузећа у Српској има око десет одсто.

Доста предузећа у Српској и даље ради, према његовим ријечима, путем застарјелих метода јер, поред филозофије коју многи користе, немају раднике који могу да прихвате нове технологије.

- Такође, један од кључних фактора су и финансије, јер мало које предузеће  има толико новца да уложи у модернизацију пословања које је, узимајући у обзир ситуацију у Европи, у неизвјесности. С друге стране, све стратегије показале су да је улагање у процес дигитализације добра инвестиција, која се врати кроз појачане ефекте производње - рекао је Ћорић подсјећајући да је, с намјером да помогне домаћим компанијама, Привредна комора прије неколико година формирала Центар за дигиталну трансформацију.

Секретар Удружења за информационо-комуникационе технологије у Привредној комори РС Слободан Драгичевић сматра да је недостатак квалитетног стручног ИТ кадра један од кључних разлога што компаније у Српској споро улазе у процес дигитализације пословања.

Додао је да су на мањак стручног кадра додатно утицале и одлуке надлежних када је ријеч о сајбер безбједности и слично.

- Наши захтјеви су били да формирамо институт за сајбер безбједност. На тај начин бисмо обезбиједили један битан сегмент у увођењу информационих технологија у привредним друштвима, а то је безбједност. Међутим, наша иницијатива да се, на основу тога, формира један студијски програм на Електротехничком факултету није прихваћена - рекао је Драгичевић.

Друштвене мреже

Резултати истраживања Завода за статистику су, такође, показали да половина предузећа своје учешће на друштвеним мрежама остварује путем “Фејсбука”, док веб-страницу посједује 60,9 одсто фирми. 

Истраживање је показало и да предузећа најчешће до једне четвртине промета остварују путем веб-продаје. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана