Мања производња и продаја разних шумских сортимената

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - У Републици Српској је за десет мјесеци ове године произведен 1.565.841 метар кубних разних шумских сортимената или мање за 6,1 одсто него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.

Међу произведеним сортиментима најзначајније мјесто имају трупци којих је произведено у маси од 514.934 метара кубних од четинарског и 277.811 метара кубних од лишћарског дрвета.

У Српској је за десет мјесеци ове године продато укупно 1.622.148 метара кубних разних шумских сортимената или мање за 0,5 одсто него у истом периоду прошле године.

У продаји најзначајније мјесто заузимају трупци.

На залихама је крајем посматраног периода регистрована маса од 150.582 метра кубна шумских сортимената.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је Срни да је генерално тражња за проводима дрвне индустрије доста изражена и да је самим тим расте потражња за дрвним сортиментима, те да је права штета што то није искориштено да се направе бољи резултати у производњи у шумарству.

Он је навео да су у октобру ове године остварени доста слабији резултати него у истом мјесецу прошле године и да је то у доброј мјери допринијело да се у извршењу плана у шумарству оствари подбачај производње.

Шиник је рекао да разлог томе што кооперанти "Шума Српске" нису у могућности да у потпуности изврше преузете обавезе када је у питању сјеча и прве фазе везане за извођење радова у шумарству, због недостатка радне снаге што има представља највећи проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана