Манастиру Врањина потребна средства за обнову

Srna
Манастиру Врањина потребна средства за обнову

БИЈЕЉИНА- Православном манастиру Врањина из 13. вијека, смјештеном изнад ушћа ријеке Мораче у Скадарско језеро, потребна су средства за обнову.

Манастир, који припада Митрополији црногорско-приморској, тренутно је у фази адаптације. Налази се на истоименом острву Врањина, на узвишици изнад ушћа Мораче у Скадарско језеро.

Заједно са још неколико манастира на подручју језера, Врањина чини цјелину која се у народу зове Зетска Света гора.

Манастир Врањина је саграђен по благослову Светог Саве, а саградио га је његов ученик Иларион, први епископ зетски. Од три некадашње манастирске цркве сачувана је једна, посвећена Светом Николи која је више пута обнављана.

Највећи успон је имао у вријеме цара Душана. Током 16. вијека више пута је страдао од Османлија, а сравњен је са земљом 1714. године. Од тог времена манастир се готово никада није обновио.

По завршетку Другог свјетског рата манастир је почео да тоне у немаштину, а потпуно је опустио 1960. године послије смрти игумана Романа Вукмановића.

Обнова манастира може се помоћи уплатама из иностранства на име: Православни манастир Свети Никола Врањина, ИБАН:МЕ25530005120006807023, СWИФТ: МНБАМЕПГ код НЛБ Банке ад Подгорица.

Уплате из Црне Горе могу се вршити на број рачуна: 530-50537-13 код НЛБ Банке ад Подгорица. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана