Манастир у Кнежини је Метох Хиландара од непроцјењиве важности за Романију

Srna
Манастир у Кнежини је Метох Хиландара од непроцјењиве важности за Романију

КНЕЖИНА- Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом разговарао је у Кнежини код Сокоца са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом, привредницима, добротворима и грађанима о обнови Манастира пресвете Богородице.

Митрополит Хризостом обратио се начелнику општине Соколац да се организује радни ручак на којем би се окупили донатори и добротвори вољни да помогну обнову ове светиње.

Позиву начелника Бјелице одазвали су се локални, али и привредници и донатори из других крајева Републике Српске.

На радном ручку било је ријечи о реновирању манастирског храма посвећеног Светим равноапостолима цару Константину и царици Јелени, изградњи манастирског конака и приступног пута.

Манастир у Кнежини један је од најстаријих православних храмова у овом крају у којем братство, свештенство и вјерници већ дуго очекују да буде изграђен парохијски дом са конаком.

Једна од идеја митрополита Хризостома јесте да се у наредној фази изградње, поред манастира у Кнежини, подигне и камп за дјецу.

Због ових али и других активности на обнови и изградњи ове светиње сви прилози и донације су добродошле.

Јеромонах Владимир Ђуричић је од децембра 2015. настојатељ овог храма који је мјесто окупљања вјерника и духовни центар упркос томе што млади са овог подручја све чешће одлазе у градове, а околна села се лагано празне и старе.

Да се то заустави недавно је у организацији општинске администације и Туристичке организације Соколац одржан састанак како би кандидовали Кнежину за избор „Најљепша села БиХ“ који је покренуо УСАИД са домаћим партнерима.

Поводом обиљежавања 600 година од Косовске битке 13. августа 1989. године у Кнежини је одржан велики народни сабор и свечано проглашено отварање новог манастира Пресвете Богородице.

Том приликом свету литургију служили су епископи будимски Данило, далматински Николај, сремски Василије и зворничко-тузлански Василије уз саслужење великог броја свештеника и ђакона Епархије зворничко-тузланске и других епархија Српске православне цркве.

Према предању, а о чему свједоче и темељи, пријашњи манастир је изграђен 1371. године код извора Кнежине. Градитељ манастира је био Андријаш, брат Марка Краљевића. Андријаш је тада подигао десет цркава, од којих су три биле велике, а осталих седам мањих, смјештене у оближњим селима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана