Малишани на Тари - камп у природи, без телефона

Срна
Малишани на Тари - камп у природи, без телефона

БИЈЕЉИНА - Стотињак малишана са подручја регије Бијељина отпутовало је данас, уз сагласност и реализацију Министарства просвјете и културе Републике Српске, на Тару гдје ће провести неколико дана у природи, изловани од средстава савремене технологије.

"Данас стартује прва смјена кампа у којој је стотињак малишана из регије Бијељина. Камп радног назива Вратимо дјецу природи организован је, како смо и најављивали, као одговор на потребу да се дјеца врате природи, истинским вриједностима те одвоје од штетних ефеката информационих технологија и друштвених мрежа којима су константно изложени", рекао је новинарима декан Педагошког Факултета у Бијељини Далибор Стевић.

Он је навео да ће дјеца на Тари, у дјечијем одмаралишту, боравити шест дана гдје ће обављати све активности без мобилних телефона, а спаваће у собама са шест до осам кревета.

"Биће без телевизора, имаће много активности у природи, спортских активности битних за њихов физички развој, а осим тога, имаће и активности везане за домаћинство, кућне послове. Дио активности биће у вези културе, традиције, фолклора, плеса", рекао је Стевић и додао да су предвиђене и посјете врхунских спортиста.

Оно што ће бити посебан угођај, додао је Стевић, јесте посјета Горске службе за спасавање која ће за викенд провести вријеме са малишанима и упознати их о активностима те службе.

"Предвидјели смо и обуку пливања за непливаче, за пливаче активности у роњењу, као и прегршт лијепих активности које ће сигурно помоћи дјеци да одреде неке своје правце у смислу здравог живота и здравих навика", рекао је Стевић.

Он је нагласио да ће на крају свако дијете добити картон у којем ће бити наведене основне карактеристике - узраст, антрополошке карактеристике, а родитељ картон у којем ће здравствени радници навести шта се даље препоручује сваком малишану понаособ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана