Малишани из прњаворског вртића залуђени ликом из хорор игрице

Јана Кезић
Малишани из прњаворског вртића залуђени ликом из хорор игрице

БАЊАЛУКА, ПРЊАВОР - Да малишани данас одрастају под утицајем интернета и виртуелних трендова који неријетко подстичу на насиље, свједочи и примјер из прњаворског вртића, гдје је већина дјеце као омиљеног јунака нацртала Huggy Wuggy, плишану играчку направљену према лику из хорор видео-игре.

Контроверзна играчка, која је за кратко вријеме постала веома популарна у свијету, иако се чини као пријатељски расположена маскота створена за грљење, опасно је чудовиште из хорор видео-игре “Poppy Playtime”.

Његова улога у видео-игри, која није намијењена млађима од 12 година, је да конзумира месо људи, а да ствар буде још гора, “Јутјубом” и сличним платформама круже пјесме у којима Huggy Wuggy позива на убијање, крваве походе, грижење зубима и стискање загрљајем до смрти. Иако то нису званичне пјесме поменуте видео-игрице малишанима су доступне путем интернета, због чега стручњаци апелују на родитеље да контролишу и селектују шта дјеца гледају и да ли је то примјерено њиховом узрасту.

Међутим, многи родитељи у тој играчки не виде ништа спорно, а то потврђује и васпитачица у вртићу “Пчелица” из Прњавора Милијана Крајишник.

- Када смо малишанима дали слободно вријеме да цртају шта они желе, више од пола их је нацртало Huggy Wuggy као омиљеног лика. Пракса је да дјеца петком у вртић понесу своју омиљену играчку. Видјели смо да сви доносе ту играчку. Испочетка нисмо знали ништа о томе, а онда смо истраживали о чему се ради, те схватили о чему је ријеч - рекла је Крајишникова. Она истиче да нацртана чудовишта изгледају страшно, са устима и зубима који изгледају крваво.

- Запрепастила сам се када сам видјела цртеже. Човјек се запита шта се дешава. Показали смо то и родитељима, али појединци у томе не виде ништа спорно - рекла је Крајишникова.

Дјеци, како каже, у вртићу указују на штетност оваквих играчака, али све пада у воду, јер родитеља сматрају да је то у реду.

- Питали смо их зашто то купују дјеци и да ли су читали о томе, а они кажу да су и прије постојали свакакви ликови, те то оправдавају тиме да је дјеци налетјела фаза и да им се свиђа, ништа више - рекла је Крајишникова.

С друге стране, стручњаци кажу да је веома важно водити рачуна чиме се дјеца играју, те да играчке треба да подстичу емпатију и креативност, а не насиље. Дјечји психотерапеут Сњежана Кашиковић каже да би родитеље требало едуковати о томе какве тегобе непримјерене играчке могу да изазову, попут страхова и тикова.

- Играчке треба да буду прилагођене узрасту. Најбоље су оне које нису превише структурисане. Увијек су добар избор коцкице, лопте и оне играчке од којих може нешто да се гради, те аутићи и лутке - казала је Кашиковићева.

Маркетинг

Психолог Бошко Петровић каже да играчке постају популарне захваљујући добром маркетингу.

- Малишани када виде да се нешто рекламира и да су дјеца у позадини срећна што имају ту неку играчку, они се одмах идентификују и желе да и они буду срећни. Ако троје дјеце у једном вртићу има исту играчку, одмах је желе и остали - рекао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана