Малишани бањалучке ОШ "Јован Цвијић" у школском дворишту засадили воћке ФОТО

Јана Кезић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Ђаци бањалучке Основне школе "Јован Цвијић" данас су у школском дворишту засадили неколико стабала јабуке и шљиве, чиме су још једном подсјетили на важност екологије и очувања природе.

Малишанима су у садњи дрвећа помогли помоћник министра пољопривреде Горан Бурсаћ и Милован Ћућић испред Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручне јединице Бањалука.

- Министарсво пољопривреде, шумарства и водопривреде РС већ неколико година спроводи овакве активности, а најбитније да наше мале другаре научимо како тече процес садње воћки. Ово је одлична прилика да им то покажемо у пракси и да их научимо како треба да се брину о воћу - рекао је Бурсаћ. Задовољан је, како каже, стањем стабала крушке које су засадили у истој школи још прије четири године, истичући да се малишани добро брину о њима.

Ћућић је за "Глас Српске" рекао да је веома битно спроводити овакве акције, јер се дјеца подучавају како да засаде воћке.

- Веома ме радује што смо у овој школи по други пут. Нажалост, због ситуације у вези са короном ова дружења нисмо спороводили једно вријеме, али сада имамо у плану садњу дрвећа у још четири бањалучке школе - рекао је Ћућић.

Директорица бањалучке Основне школе "Јован Цвијић" Мила Чудић казала је да је њихова школа позната као еколошки освјештена.

- Имамо изузетно добре еколошке секције, а дјеца учествују у свим пројектима и њих то радује, јер свако ново дрво је нови живот. Радује ме што су дјеца веома занитересована за овакве активности, увијек се одазову. Како они, тако и родитељи - поручила је Чудићева.

Учитељица Јадранка Шуковић каже да се ова активност догодила у правом моменту, управо када обрађују градиво у вези са воћарством, биљкама и њиховим значајем.

- Прошле седмице смо радили лекције о воћкама, дјеца су поприлично заинтересована, али сматрам да их треба мало више одвести на терен да они то уживо виде, јер одрастају у граду и немају често прилику да се упознају са процесом узгоја воћа и поврћа - рекла је Шуковићева.

Ученица другог разреда која је садила воћке у школском дворишту Оливера Кецман каже да јој је драго што је научила читав процес садње воћки.

- Научила сам да прије него што се садница убаци у ископану рупу, треба да се скрати коријен. Ми нисмо на часовима учили како се сади, него смо учили које биљке све расту код нас. Једном сам помагала баки и деди и садила у воћњаку - рекла је Кецманова.

Са Оливером се сложила и Тара Радукић која каже да ој је драго што су имали прилику да посаде стабло и науче како се то ради.

- Када ми мало порастемо моћи ћемо сами да садимо воће и поврће. Вољела бих да има више оваквих дешавања - рекла је Радукићева.

Њихов друг Филип Кнежевић каже да садницама треба пуно сунца и да баки и деди помаже само кад је лијепо вријеме, те да највише воли шљиве.

Идеја  

Идеја за садњу воћки, како објашњава Милован Ћућић, родила се из жеље да се дјеци приближе у пракси лекције које се обрађују на часовима "Моје околине".

- Малишани су одушевљени што могу да учествују у самом процесу садње дрвећа. Ми им пустимо уз наш надзор оно што они смију и могу радити, дамо им да се служе лопатом, па чак и воћарским маказама - рекао је Ћућић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана