Мали Зејтинлик- свједочанство жртве народа Сарајевско-романијске регије

Срна
Foto: Срна

СОКОЛАЦ- Народ Сарајевско-романијске регије дао је огромну жртву за стварање Републике Српске, о чему најбоље свједочи војничко гробље "Мали Зејтинлик" и бројни споменици широм ове регије, изјавио је данас на Сокоцу предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић на обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

Остојић је истакао да се специфичност борбе народа ове регије огледа у томе што су у рату својом борбом и жртвом сачували вјековна огњишта, да би се, након потписивања Дејтонског споразума, напуштајући своје домове опет жртвовали за Републику Српску.

"Народ Сарајевско-романијске регије сада живи широм Републике Српске, али и ван њених граница. Велики дио тог становништва данас живи у мојој Бијељини и сматрам да смо учинили све да се ти људи у нашем граду осјећају као равноправни грађани", рекао је Остојић.

Он је истакао и да мјесто предсједника Борачке организације Републике Српске није доживио као привилегију већ као обавезу и одговорност, посебно имајући у виду стање у оквиру борачко-инвалидске заштите и саме Борачке организације.

"Мој задатак биће да највише радим на јединству српског народа, као најпотребнијем фактору за опстанак Српске. То нам је усуд и на поправљању тог стања сви ћемо радити", истакао је Остојић.

Он је подсјетио да се ове године обиљежава 30 година од декларације Народне скупштине о проглашењу Републике Српске, којом су створене њене институције, које су тој форми дале суштину.

"Обиљежили смо и 30 година од стварања Војске Републике Српске чији су припадници са пушком у рукама одбранили оно што је 1992. године проглашено. Српска је потписивањем Дејтонског мировног споразума стекла међународно признање и она ће вјечно живјети, ако је будемо чували у миру, као и у рату", поручио је Остојић.

Осим тога што Борачка организација Републике Српске у својим основним циљевима има његовање традиције Одбрамбено-отаџбинског рата, Остојић каже да им је задатак да се залажу и боре за права категорија које заступају јер ситуација на том пољу није најсјајнија.

"Мораћемо још пуно да радимо. Од институције Српске за рјешавање ових питања тражим да се са нама заложе још више и да то стање значајно поправимо, јер су борци својом жртвом то и заслужили", нагласио је Остојић.

На Сокоцу и Равној Романији данас се обиљежава херојска одбрана Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату у којој је животе положило више од 4.000 српских бораца.

Тим поводом је на гробљу "Мали Зејтинлик" служен помен за све погинуле српске борце, а потом су положени вијенци и цвијеће на Централни крст. На овом војничком гробљу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

Парастос погинулима служен је потом у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

Одбрана Сарајевско-романијске регије била је један од најтежих задатака које је извршила Војска Републике Српске, односно Сарајевско-романијски корпус током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Корпус је формиран 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске. Сједиште Корпуса било је у Лукавици. Корпус је био размјештен на ширем подручју Сарајева, имао је 15.000 до 18.000 бораца наспрам далеко бројнијих снага Првог и Другог корпуса такозване Армије БиХ. Јединице Сарајевско-романијског корпуса биле су у двоструком обручу.

Непријатељске снаге покушале су извести 35 офанзива и покушаја уништења Сарајевско-романијског корпуса. У борбама током Одбрамбено-отаџбинског рата погинуло је више од 4.000 бораца Сарајевско-романијског корпуса, док их је око 10.000 рањено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана