Мали Вукан Стоиљковић осјећа се добро након терапије у Будимпешти

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- Деветомјесечни Вукан Стоиљковић, који болује од спиналне мишићне атрофије, осјећа се добро након што је у Будимпешти примио "золгенсму", најскупљи лијек на свијету, и више није на интензивној њези, потврдила је дјечакова мајка Ивана.

Стоиљковићева је навела да њен син није имао никаквих компликација од изузетно јаке терапије, али је, каже, била много уплашена због могућих нуспојава.

Она је додала да се дјечак лијепо осјећа, да се пробудио насмијан, да су јуче пуштени са интензивне његе и сада су у свом смјештају у болници.

"Превише је јака терапија и прима се једном за цео живот. Али, хвала Богу, све је прошло како треба. Не постоје речи којима би могли да кажемо хвала свима који су стали уз нас, сваком појединцу, свакој компанији. Надамо се да ће Вуки бити здраво дете", рекла је Вуканова мајка за РТС.

Помоћ за Вукана прикупљала је цијела Србија, а у акцију су се укључили људи из Републике Српске, дијаспоре и региона.

Захваљујући хуманим људима, за Вуканово лијечење, односно за лијек "золгенсму", обезбијеђено је 2,5 милиона евра, па је деветомјесечни дјечак прије петнаестак дана отпутовао у болницу у Будимпешти, гдје најскупљи лијек на свијету може да се прими.

Вукану је спинална мишићна атрофија дијагностикована када је имао шест мјесеци, а његови родитељи Ивана и Милош прве симптоме примијетили су у трећем мјесецу његовог живота.

Дјечак је, недуго пошто му је болест потврђена, примио лијек "спинразу", једину доступну терапију у Србији.

Тај лијек му је омогућио да лакше гута храну и дише, али то није било довољно, па је морао да прими "золгенсму" у Будимпешти.

Спинална мишићна атрофија је ријетка, али прогресивна и смртоносна неуромишићна болест, која се манифестује постепеном, али прогресивном атрофијом мишића и губитком основних животних функција - ходања, варења хране, гутања и дисања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана