Мали маркети у немилости великих трговачких ланаца

Анита Јанковић Речевић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Акцијске цијене робе и сезонска снижења су најчешће легитимно оружје великих трговачких ланаца у борби за купце, међутим дешава се да тржишну утакмицу понекад претворе у нефер игру не презајући од потеза који потапају конкуренцију, усљед чега највећу штету трпе потрошачи губећи право на избор.

Нелојална конкуренција одувијек је у спорадичним примјерима присутна у пословном свијету, а најновија дешавања у сектору трговине указују на то да и у Српској има привредника који не маре за етичке границе с циљем наношења штете својим опонентима. 

Наиме, један мање познати трговачки ланац чији се продајни објекти налазе у неколико наших градова недавно се пожалио на конкуренцију у Приједору тврдећи да их саботира. У обавјештењу намијењеном потрошачима наводе да су велики трговачки центри, који такође послују у Приједору, лобирали код добављача да им обуставе испоруку робе коју су продавали по цијенама нижим од конкуренције.

Пројектни координатор у Удружењу за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Зоран Петош каже за “Глас” да су упознати са наведеним дешавањима, али да им се нико није обратио. 

- Сматрам да би се инспекција морала позабавити тиме, односно испитати тачност навода. Монополистички положај је увијек постојао, али у другим браншама, у трговини је поразан по потрошаче. Основно право купца је право на избор, а из овог примјера се стиче утисак да када потрошач заиста добије одређени избор и то нови “велике рибе крену јести мању”. Тржиште би требало да буде једнако за све, а не да неко монополистички диктира цијене и конкуренцији на прљав начин обара тржиште - казао је Петош. 

Директорица Удружења грађана “Оаза” Требиње Недељка - Нешка Илић истиче да у граду на Требишњици нема много великих трговачких ланаца, али упркос томе разноликом понудом и нижим цијена успјели су да из игре избаце мале радње које практично изумиру. 

- Доста малих трговачких радњи ставило је или ставља кључ у браву, јер нису конкуренти великим ланцима који имају могућност формирања нижих цијена. Тиме елиминишу мале, али и нове који улазе на тржиште - каже она.

Малих продавница практично нема ни у Добоју, тврди предсједница тамошњег Удружења грађана “ТоПееР” Снежана Шешлија.

- Угасиле су се због ширења великих тржишних ланаца, који играју исту игру - навела је Шешлија. 

И предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић сматра да се велики трговци држе. 

- Сви раде по принципу организовања акција у којима, на примјер, једни имају јефтинији шећер, други со, трећи чоколаду. Све је то у пет дека и није да потрошач има бог зна какав избор - казао Василић. 

Секретар Удружења трговине при Привредној комори РС Драгана Шобот каже за “Глас” да нису имали притужби на нелојалну конкуренцију. 

- Није нам се до сада нико жалио. Тржишно је пословање, сви раде за профит и своје купце. Воде рачуна да с цијенама не одскачу много од конкуренције - рекла је Шобот. 

ТРПИ КУПАЦ

Зоран Петош каже да свака промјена било на глобалном, регионалном или локалном нивоу на крају оставља негативне посљедице на потрошаче. 

- Потрошач је тај који осјети свако поскупљење горива, житарица, сваку сушу, кишу, све то плати у финалној цијени производа. Надокнади све могуће губитке које је претрпио произвођач, достављач и на крају трговац - навео је Петош. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 13 беба
Рођено 13 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана