Мали хероји добили свој кутак

Милијана Латиновић
Мали хероји добили свој кутак

Бањалука - Прва "родитељска кућа" у Републици Српској намијењена дјеци обољелој од малигних болести јуче је свечано отворена у кругу Универзитетског клиничког центра Републике Српске (УКЦ РС).

Више од 50 малишана који се у Српској боре са опаким болестима добили су прилику да током лијечења имају свој кутак и да буду уз своје родитеље.

- Поред борбе са болешћу дјетета, велики терет за нас који нисмо из Бањалуке био је смјештај за вријеме терапија. Изградња "родитељске куће" донијела нам је велико олакшање - испричала је Бојана Ђурић из Добоја, мајка шестогодишње Маше обољеле од акутне лимфобластне леукемије.

Предсједник РС Милорад Додик, који је овај новоизграђени објекат отворио са малишанима који ће у њој боравити, казао је да је "родитељска кућа" резултат хуманости.

- Вјерујем да ће ово бити довољно да се збрину све породице и да се олакша њихов боравак током лијечења. Волио бих да никада ниједна породица не уђе у ову кућу - рекао је Додик.

Он је истакао да ће већ данас потписати одлуку да се Удружењу родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" додијели 100.000 марака како би у што скоријем року опремила унутрашњост објекта, те да вјерује да ће све бити завршено за два мјесеца када ће први малишани уселити у кућу.

Захваливши Додику на подршци коју је исказао од самог почетка пројекта, секретар Удружења "Искра" Дијана Берић рекла је да је "родитељска кућа" доказ љубави и способности да је могуће пробудити хуманост у људима.

- "Родитељску кућу" која се простире на око 500 квадратних метара чини седам апартмана, кухиња и трпезарија. Ту су и дневни боравак, играоница, просторије за креативне радионице, учионица и канцеларија удружења - рекла је Берићева.

Она се приликом свог обраћања сјетила једне од оснивача Удружења, Раде Вјештица која је била иницијатор пројекта, за који се, како је казала, борила до посљедњег дана живота.

Шеф Одјељења дјечије хематоонкологије у Клиници за дјечије болести УКЦ РС, Јелица Предојевић Самарџић истакла је да се број малишана који примају терапију на овом Одјељењу свакодневно мијења, те да више од 50 дјеце из цијеле РС тренутно прима хемо или зрачну терапију.

- "Родитељска кућа" ће убрзати лијечење малишана који се лијече од најтежих обољења која угрожавају њихов живот и развој. Већ сада имамо четири мајке са дјецом које ћемо смјестити у ову кућу чим она буде намјештена - рекла је Предојевић Самарџић.

Отварању родитељске куће су поред родитеља и медицинског особља из УКЦ РС присуствовали и градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић и директор УКЦ РС Мирко Станетић.

Изградња објекта је почела у септембру прошле године, а 850.000 марака за ту намјену прикупљено је на донаторској вечери "С љубављу храбрим срцима" под покровитељством предсједника РС.

Захвалница

Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" и малишани којима је родитељска кућа намијењена, уручили су предсједнику РС Милораду Додику захвалницу за помоћ и подршку коју им је пружио приликом реализације цијелог пројекта.

"Родитељску кућу" чини:

- седам апартмана

- кухиња и трпезарија

- дневни боравак и играоница

- просторије за креативне радионице

- канцеларија Удружења "Искра"

- двориште са игралиштем

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана