Мали хероји: Дјечаци из Братунца и Лознице донирали косу обољелој дјеци

РТС
Мали хероји: Дјечаци из Братунца и Лознице донирали косу обољелој дјеци

Тројица дјечака из Лознице и Братунца донирала су, у једном дану, косу која ће бити искоришћена за израду перика потребних дјеци која се лијече од најтежих болести. Годинама су пуштали косу са истим циљем – да помогну својим вршњацима.

Једанестогодишњи Андреј Божиловић из Братунца код фризера је први пут послије више од четири године. Са радошћу се у хуманитарне сврхе одрекао 53 центиметра косе.

"Мислим да је то лијепо и хумано да дамо оно што некоме треба. Мени не треба ова коса, некоме треба, боље некоме дати", истиче Андреј.

Истог узраста и циља у лозничком салону још двојица дјечака.

Виктор Павловић из Каракаја има 11 година и каже да је дуго пуштао косу са намјером да поклони некоме. Василије Васиљевић из Лознице наводи да је косу пуштао три године. 

"Кренуо сам да гајим зато што сам хтео да донирам косу деци која су оболела“, истиче Василије.

Више од пет стотина дјеце и одраслих донирало је косу на истом мјесту. У сарадњи са Удружењем грађана "Увек са децом", Лозничани али и њихове комшије са друге стране Дрине вратили су осмјех на лица многих малишана.

"За ових шест година можда смо укупно имали седам-осам дечака и ово је данас баш рекорд. Баш ми је драго да три дивна момка отприлике истих година и баш, баш дуге косе то ураде. Постоје деца која имају срце, која имају жељу да помогну другој деци“, наводи фризерка Весна Ракић.

"Емпатија, то је оно на нама родитељима, заиста треба да им усадимо осјећање за друге. Јер, уколико ми као родитељи не утичемо на тај начин на своју дјецу, шта можемо очекивати сутра, поготово у данашње вријеме“, истиче Бојана Нешковић из Братунца.

За израду једне перике потребно је шест донација и 50.000 динара. Коса се може поклонити у салонима широм земље, а шишање је бесплатно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана