Мајмунске богиње неће прерасти у епидемију

Милијана Латиновић
Мајмунске богиње неће прерасти у епидемију

БАЊАЛУКА - Није немогуће да се вирус мајмунских богиња унесе у Србију и Републику Српску, али и ако би се то догодило, мала је вјероватноћа да би дошло до већег ширења, углавном би то били спорадични случајеви.

Рекао је то за “Глас Српске” епидемиолог из Србије Зоран Радовановић, који је прије пола вијека био члан тима у бившој Југославији који је на првој линији водио борбу против великих богиња (вариола вера) и за свега два мјесеца епидемија је била савладана. Иако се у ваздуху осјети страх јер све подсјећа на почетак пандемије вируса корона који се прво појавио у далекој Кини, али врло брзо прешао све границе и закуцао и на наша врата, Радовановић објашњава да је ријеч о сасвим другачијој болести која се много теже преноси. Истиче да су мајмунске богиње први пут откривене 1958. године код мајмуна, одакле и потиче назив, док је први случај оболијевања човјека забиљежен 1970. у Конгу.

- Постоје два соја овог вируса, западноафрички, блажи и централноафрички од кога је смртност већа. Верује се да тренутно у цивилизацији циркулише тај блажи сој - рекао је Радовановић. Он каже да је помало чудно зашто су се баш сада појавиле мајмунске богиње у чак 16 земаља на три континента.

- Већина заражених су хомосексуалци. Болест се преноси сексуалним путем, односно блиским контактом. Може да се пренесе и конзумирањем меса заражених животиња, али и капљичним путем. Примера ради, собарица може да се зарази док мења постељину зараженог - рекао је Радовановић, нагласивши да се не преноси ваздухом као вирус корона. Објаснио је да је ријеч о великом вирусу који је много стабилнији од вируса грипа или сиде.

- Вакцина против великих богиња штити и од мајмунских до 85 одсто, али треба имати у виду да та заштита званично траје до пет година, али не и 45 година пре колико је код нас престала вакцинација том вакцином - истакао је Радовановић. Нагласио је да су хигијенске мјере као и у свим другим ситуацијама превенција број један, прање руку и избјегавање контакта са зараженима.

- Када је реч о хомосексуалцима, с обзиром да је највише њих међу зараженима треба узети у обзир да ово није полна болест те је савет њима да буду верни партнеру - додао је Радовановић.

Начелница Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство РС Нина Родић-Вукмир истиче да раздобље инкубације обично износи од шест до 16 дана, али може бити и у распону од пет до 21 дан.

- Првих пет дана болест се испољава као грозница, јака главобоља, отечени лимфни чворови, бол у леђима и изразита слабост, а кожни осип обично почиње један до три дана након почетка грознице. Углавном се појављује на лицу и екстремитетима. Може се појавити и у устима, а сваки трећи обољели има осип и на гениталијама. Симптоми обично трају од 14 до 21 дан - објаснила је Родић-Вукмир. Додала је да је терапија код мајмунских богиња усмјерена на ублажавање симптома и спречавање компликација као што су секундарне бактеријске инфекције.

- Велике богиње су искоријењене вакцинацијом 1980. године, а вакцинација је од тада укинута. Та вакцина такође штити од мајмунских богиња - закључила је Родић-Вукмир.

Припреме за вакцинацију

Француске здравствене власти препоручиле су да се покрене циљана кампања вакцинације против мајмунских богиња, док је Њемачка наредила да 40.000 доза вакцине компаније “Бавариан Нордик” буде спремно за особе које су биле у контакту са зараженима уколико се епидемија погорша. Ипак надлежни у Њемачкој сматрају да су за сада довољне мјере као што је изолација заражених у трајању од најмање 21 дан. До сада је у Њемачкој забиљежено пет, а у Француској три случаја мајмунских богиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана