Маја се вратила из Словеније у Српску, жели да стечено знање користи у својој земљи

Срна
Маја се вратила из Словеније у Српску, жели да стечено знање користи у својој земљи

НОВИ ГРАД - Тридесетогодишња Маја Крећа из Приједора студије је завршила на Природно-математичком факултету у Бањалуци, а мастер биологије и екологије у Марибору, након чега је одлучила да се врати како би стечено знање користила у својој земљи.

Крећа је од почетка године ангажована у Удружењу "Грин тим" из Новог Града као пројектни менаџер, те изразила задовољство јер има прилику да допринесе планирању и реализацији пројеката, али и да се едукује.

Она је изјавила Срни да је по завршетку студија у Бањалуци на одсјеку за екологију и заштиту животне средине, као и већина вршњака, размишљала шта даље, а да је Словенију изабрала како би била ближе кући.

Крећа је објаснила да је, након одлуке о одласку, потражила информације о могућности наставка студирања, те се пријавила и уписала мастер студије биологије и екологије у Марибору.

"Отишла сам у октобру 2020. године. Након шест мјесеци, уз студије почела сам да радим и студентске послове. Покушала сам да нађем и посао у струци, послала сам 20 пријава, а била сам само на једном разговору", рекла је Крећа.

Она је испричала да је одлуку да се врати донијела по завршетку студија.

"Вођена жељом да знање и искуство које сам стекла употријебим у својој држави и да допринесем колико могу. То није била одлука која се доноси преко ноћи", навела је Крећа.

Она је истакла да је одлуку ову животну одлуку донијела са својим младићем, правећи листу предности и недостатака.

"Када је ријеч о струци, Словенија као држава има предности, више могућности за запослење, али је преовладавала жеља за напретком у својој земљи. Био је то изазов, али сам научила да се борим у животу", истакла је Крећа.

Она се у родни град вратила почетком новембра прошле године, а реакције околине су, каже, углавном биле позитивне.

"Било је и оних који су рекли шта ћеш сад, али ја сам то све прихватила са позитивним размишљањем и надом да ће то бити успјешно", рекла је Крећа.

Према њеним ријечима, у децембру је ступила у контакт са Удружењем "Грин тим" из Новог Града, гдје ради од почетка године.

НИСМО СЕ ПОКАЈАЛИ

Она је истакла да је боравак у Словенији лијепо искуство, те да је упознала много нових пријатеља и стекла нова искуства.

"Имамо пријатеље који су остали и ја разумијем, то је њихова одлука. Ми смо се вратили. Са вјером смо ступили у све то и нисмо се покајали", поручила је Крећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана