Мацановић: Српска гарант опстанка српског народа

Срна
Foto: Срна

ЗАВИДОВИЋИ - Република Српска је гарант опстанка српског народа и зато се мора чувати и његовати, поручио је данас представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Стјепан Мацановић у мјесту Стог код Завидовића, гдје је обиљежено 27 година од масовно страдање Возућана.

”На данашњи дан прије 27 година десио се један од страшних злочина и страдања народа у Одбрамбено-отаџбинском рату, када су јаке муслиманске снаге које су бројале више од 23.000 припадника, у чијем саставу је била и злогласна јединица жЕл муџахединж и уз подршку НАТО снага, напале на српска села долином Криваје и чинили стравичан злочин”, изјавио је Мацановић новинарима.

Он је навео да је тада 30 српских села спаљено, 1.920 породица са 7.680 чланова је морало напустити своја огњишта, уз 459 погинулих бораца и цивилних жртава, од којих још 129 није пронађено.

Мацановић је поручио да се због покушаја прекрајања историје на овим подручјима од разних центара моћи који настоје да сатанизују српски народ, сјећање на ове догађаје мора преносити на младе нараштаје.

Зоран Благојевић, предсједник Завичајног удружења Завидовићана које је данас организовало марш “Стазом егзодуса”, поручио је да ће овај марш бити организован и у наредном периоду у помен погинулим и несталим Србима са овог подручја, како би и даље живјели и одржало се сјећање на њихову жртву.

Благојевић је истакао да је задовољан што у маршу учествују млади који су гарант да се овакви догађаји не забораве, да одговорни за злочине буду и процесуирани.

Некадашњи ратни замјеник команданта специјалне полиције Жељко Маријановић рекао је да је било мучно посматрати како се српски живаљ повлачио са својих вјековних огњишта и сачувао од намјера муслиманских снага да их затру.

У маршу је учествовао и предсједник БОРС-а Радан Остојић рекао је да је импресиониран учешћем великог броја младих за које нагласио да су гарант културе сјећања на ове догађаје.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић рекао је да је егзодус Срба са овог подручја велики злочин без казне.

“Злочин нема ни вјеру, нацију, као ни боју коже и зато сви злочини морају да се прицесуирају, али, нажалост, Срби у БиХ на својој кожи осјећају да то није баш тако”, додао је Петковић.

Протојереј-ставрофор Зоран Живковић је пред Спомен-крстом у порти Цркве Светог Ђорђа у Стогу служио парастос страдалим Србима.

Код спомен-крста вијенце су положили некадашњи саборци из Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, у име Владе Републике Српске савјетник у Влади Стјепан Мацановић, у име заједничких институција посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, у име Министарства одбране и Трећег пјешадијског/Република Српска/пука замјеник министра Мирко Околић.

Вијенце су положили и представници општине Звездара у Србији, града Добоја, општина Модрича, Вукосавље, Прњавор, Петрово, Лакташи и Србац.

Вијенце су положиле и делегације Завичајног удружења “Завидовићана” из Добоја, Борачке организације Републике Српске, Координације расељених лица у Србији, Јединице Црвене беретке, Удружења “Пети одред специјалне бригаде полиције” из Добоја, “Ветерани Републике Српске” из Петрова, локалне борачке организације, ђеца погинулих бораца из Српца, и други.

У мјесту Стог у општини Завидовићи у Федерацији БиХ данас је завршен марш “Стазом егзодуса 2022” на којем је учествовало неколико стотина људи.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима “Ураган”, “Фарз” и “Бадр ал Босна”.

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда “Ел муџахедин”, те НАТО бомбардовања, потпомогнуто њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана