Лукић: Нема већег севапа него нахранити гладног

ГС
Лукић: Нема већег севапа него нахранити гладног

Добри људи су око нас, препознаћете их и по томе колико помажу другима. Удружење „Оплемени срце“ из Источног Сарајева у овом граду храни тренутно 80 гладних уста.. Нажалост из дана у дан све их је више, каже др Игор Лукић, стоматолог, велики хуманиста и предсједник Удружења „Оплемени срце“.

Нема већег севапа него нахранити гладног, напојити жедног и дати милост немоћном. Знајући да је све више оних који не могу ни кору хљеда дневно да приуште, доктор Игор Лукић нашао је начин да помогне сиротињи.

- Наша идеја је била да помогнемо социјално угрожене становнике града Источно Сарајево и размишљали смо о централној јавној кухињи, међутим све се одвијало у вријеме пандемије, а и због разруђености општина дошли смо на идеју да је можда боља опција да направимо једну варијанту да се ти оброци достављају на саму адресу корисника.

С обзиром на то да су наши корисници мало и поносни и људи који не би долазили баш тако често у ту јавну кухињу мислим да је ова опција много боља. Та централна кухиња морала би да буде на једном мјесту, а општине су удаљене, па људи не би могли долазити, јер на примјер неки станују у Крупцу, неки у Војковићима, Петровићима - каже др Лукић.

На почетку ове хумане приче било је 40 корисника, међутим, како су цијене хране отишле у небо, а потребе постале све веће, тако је, нажалост и број оних којима је храна луксуз, постајао већи. Сада их је око 80, који на своја врата свакодневно добијају квалитетне, свјеже и с љубављу припремљене оброке.

- С обзиром на то да су грађани Источног Сарајева јако хумани, свакодневним донацијама, појединачним донацијама, неки појединачни привредни субјекти, неких већих компанија успјели смо да пребродимо веће проблеме. Свакодневно добијамо уплате на наш рачун и исплаћујемо ресторану који нам припрема те оброке - истиче велики хуманиста.

Добра дјела се множе. Па тако једна хумана прича, као домино ефекат, рађа другу. Све је више оних који су постали дио ове и дивне, али и тужне стварности.

- Практично ми имамо пријатеље у неким компанијама.... они нам помажу на сваки начин. Ако рок трајања истиче за пар дана или мјесеци, они нама прослиједе робу, и с обзиром на то да се свакодневно оброци достављају на адресу корисника ми и тај кратак рок успијемо да искористимо тако што ту робу сваки дан достављамо, односно донирану храну - ријечи су Игора Лукића.

Да би што више људи чуло, прикључило се и помогло, покреут је и хуманитарни број, активан за оператере у БиХ 17049 – на који сви који желе могу да донирају 2КМ које ће сигурно бити усмјерене за неку супу, чорбицу, питу, сарму и врућ хљеб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана