Лукић: До 21. марта на снази забрана поновног усељавања свиња у фарме

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА - Доношење Правилника о биосигурносним мјерама на фармама свиња ради спречавања појаве и ширења заразних болести веома је значајно да би се створили предуслови да произвођачи обнове производњу након афричке куге која је нанијела огромне економске губитке Републици Српској, изјавио је данас помоћник министра за ветеринарство Негослав Лукић.

"Директни губици су више од 25 милиона КМ и то је огроман новац. Влада и Министарство пољопривреде су успјели да изнађу ванредна средства и да до сада исплате више од 21 милион КМ", рекао је Лукић новинарима у Бијељини након састанка Експертске групе за сузбијање и искорјењивање афричке куге свиња.

Он је додао да је до 21. марта на снази забрана поновног усељавања свиња у фарме гдје се појавила афричка куга, а да су контроле показале да се, нажалост, не понашају сви одговорно.

"Биосигурносне мјере су један од најзначајнијих механизама које фармери треба да спроводе на фармама како би спријечили улазак вируса афричке куге свиња", рекао је Лукић и додао да се доношењем правилника дефинишу основне биосигурносне мјере на комерцијалним фармама и на породичним газдинствима.

Лукић каже да примјеном биосигурносних мјера неће бити значајно повећани производни трошкови и да ће ресорно министарство помоћи фармерима и кроз Правилник о капиталним инвестицијама.

Он је додао да је данас на сједници Владе измјена уредбе којом ће бити дефинисано да у будућности неће имати право на надокнаду штете у случају избијања афричке куге свиња они фармери чије животиње нису прописно обиљежене, животиње без познатог поријекла, фармери чија имања нису регистрована у Ветеринарском информационом систему.

"До сада смо уважили све захтјеве, али сви морамо показати и ниво одговорности како бисмо се заједно борили против ове пошасти", истакао је Лукић.

Директор Ветеринског института "Др Васо Бутозан" Драган Кнежевић рекао је новинарима да је циљ доношења правилника да се смањи ниво ризика на фармама од поновног уласка вируса афричке куге свиња, као и других заразних болести.

Предсједник експертске групе Драго Недић истакао је да је циљ да се промијене и навике и приступ фармера који ће им омогућити и боље ефекте, да се смањи унос и ширење вируса и штетне посљедице.

Правилник, који је у фази нацрта, данас је презентован докторима ветеринарске медицине на састанку експерата који је одржан у хотелу "Дрина", гдје је у 14.00 часова почело и његово представљање фармерима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана