Лукач позвао и друге институције да прате примјер МУП-а у даривању крви

СРНА
Лукач позвао и друге институције да прате примјер МУП-а у даривању крви

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изразио је задовољство што се акцији добровољног даривања крви одазвало 550 припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/, те позвао и друге институције да прате њихов примјер и допринесу да се обезбиједе довољне резерве крви.

Лукач, који је данас у Бањалуци са директором Полиције Републике Српске Синишом Кострешевићем посјетио учеснике акције, истакао је да МУП Српске други пут ове године на позив Завода за трансфузијску медицину Српске организује акцију добровољног даривања крви.

"У периоду љета буде више потреба за интервенцијама, јер је много више и саобраћајних удеса, те повријеђених којима су потребне одређене дозе крви да би се спасили њихови животи", рекао је Лукач новинарима.

Он је напоменуо да је током љета забиљежен највећи број погинулих у саобраћајним незгодама због веће фреквенције саобраћаја, те позвао возаче да у наредним мјесецима возе опрезно и поштују прописе.

Директор Завода Гордана Гузијан рекла је да у љетном и периоду годишњих одмора све трансфузије у свијету, па и у Српској, имају проблем да обезбиједе адекватне резерве компоненте крви.

"Већ традиционално у овом периоду припадници МУП-а Српске први реагују, тако да ћемо захваљујући њима у наредна три дана имати акције у свим нашим трансфузијама у Српској", рекла је Гузијанова.

Она је напоменула да се акцији одазвао велики број припадника МУП-а, те позвала грађане који се осјећају здраво да дођу да дарују крв, јер су потребе за овом драгоцјеном течношћу повећане због годишњих одмора, али и повећаног броја саобраћајних незгода и других повреда.

"Резерве су тренутно смањене, али предузимамо активности и ванредне акције.

Припадници МУП-а су се одазвали у импозантном броју, те се надамо да ће до краја седмице ситуација бити много боља", рекла је Гузијанова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана