Лукач: Од 1996. године 4.500 погинулих у саобраћајним несрећама

Срна
Лукач: Од 1996. године 4.500 погинулих у саобраћајним несрећама

БАЊАЛУКА - У Републици Српској је од 1996. године погинуло око 4.500 лица у саобраћајним несрећама, што је велики губитак за Републику, изјавио је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

"Знамо колико то носи унесрећених породица, као и то да је материјална штета милионска и зато је циљ свега што улажемо у безбједност саобраћаја годинама уназад то да се смање погибије на нашим путевима, да се смањи број удеса. То једино можемо укључујући све агенције и институције које се баве безбједношћу саобраћаја", рекао је Лукач новинарима у Бањалуци пред почетак конференције "Безбједност саобраћаја у локалној заједници".

Он је подсјетио да Министарство унутрашњих послова Републике Српске посљедњих година доста ради на безбједности саобраћаја и навео да је инсталирањем савремених система широм Српске знатно смањен број погибија - у периоду након рата на путевима је гинуло око 250 лица годишње, а у посљедње двије године 101 лице.

Лукач је нагласио да је Влада Српске уложила много средстава како би возачи били безбједни у саобраћају, те ће се и даље радити свим расположивим могућностима и средствима, нарочито законским овлаштењима полиције, на томе да та безбједност буде на што вишем нивоу.

Министар саобраћаја и веза Српске Недељко Ћорић рекао је да све релевантне институције Српске предано раде и да су евиденти резултати на унапређењу безбједности саобраћаја у Српској.

Он је навео да је Влада Српске издвојила значајна средства и реализовала многе пројекте у овој области.

"То је велики изазов који зависи од многих фактора који утичу на стање безбједности саобраћаја и сигуран сам да ће конференција дати одговоре на бројна питања и подићи ниво свијести и процедура на локалном нивоу како бисмо у синхронизацији дошли до још бољих ефеката", истакао је Ћорић.

Вршилац дужности директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Младен Петровић рекао је да је на конференцији више од 250 учесника, са више од 40 излагача, а све с циљем подизања свијести о томе да сљедеће године буду још бољи резултати у овој области, што може бити остварено само заједнички.

Помоћник директора Агенције за безбједност саобраћаја Србије Мирко Коковић рекао је да су овакве конференције веома корисне јер, осим примјера добре праксе, утичу на координисан рад институција које имају утицај на сектор безбједности саобраћаја.

Ово је 11. оваква конференција, чији су организатори Министарство саобраћаја и веза и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, а под покровитељством Савјета за безбједност саобраћаја Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана