Лукач: Нема ништа спорно у продужењу мисије "Алтеа"

NN
Foto: Arhiva

САРАЈЕВО - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач оцијенио је да је безбједност у БиХ задовољавајућа, да нема инцидентних ситуација које могу да доведу до неких сукоба, те да не види ништа спорно у продужењу мандата мисији "Алтеа".

"Нема ни терористичких аката у посљедње вријеме, али само присуство Еуфора није спорно. Министарство унутрашњих послова има добру сарадњу с њима кад год је то потребно. Не видим никакав проблем што се тиче присуства 'Алтее', не мислим да их је потребно проширивати, нити повећавати број", рекао је Лукач.

Он је поручио да никоме није до рата, да је тај период остао у прошлости, те да се треба окренути будућности.

Говорећи о недавној информацији да би могло доћи до убиства полицијског службеника и тужиоца у Бањалуци, Лукач је за БХТ рекао да је она дошла из одређених криминалних кругова и да су провјере почеле.

Он је навео да се дошло до закључка одакле је то потекло и да је то вјероватно једна врста притиска на људе који раде свој посао на прави начин.

Када је ријеч о сарадњи са Европолом, Лукач је навео да је БиХ једина земља која нема потпуно успостављену сарадњу, те да сматра да ће се то моћи завршити у што скоријем року.

"Након шест година, оптимиста сам да ћемо моћи то да завршимо. Имамо тај потписан и ратификован споразум, још није имплементиран у потпуности, није направљена заједничка контакт тачка. Надам се да ћемо то урадити у наредним мјесецима и да имамо потпуну сарадњу са Европолом, да радимо на одређеним међународним акцијама у много већем обиму и на квалитетнији начин него што смо радили до сада", навео је Лукач.

Он је најавио да ће ускоро бити отворен нови објекат полицијске академије и да ће школовање трајати 14 мјесеци с циљем да се добију добро обучени и школовани полицајци.

"Улагано је и у обучавање, направљен је нови центар за обуку на простору Залужана са много објеката за тактичку, ватрену и физичку обуку", рекао је Лукач.

Коментаришући случај самоубиства младића Младена Дулића који је исмијаван и сниман током пријављивања за посао на бензинској пумпи, након чега је снимак објављен на друштвеним мрежама, Лукач је истакао да су почели разговори о изради закона о спречавању ширења лажних вијести и да ће стручњаци понудити најбоље рјешење, јер у тренутним законским оквирима полиција нема могућност да се бори против сајбер насиља.

Он је изразио увјерење да ће се одређени законски приједлози наћи у Народној скупштини Републике Српске одмах након њеног конституисања.

Лукач је рекао да Србија, Хрватска и неке европске земље имају дефинисано да су клевета и увреда кривична дјела, што Република Српска нема.

"Законом је регулисано и забрањено неовлаштено снимање и дистрибуисање снимака, снимање без сагласности. Али, људи то чине свакодневно и очито се не третира довољно та законска материја", рекао је Лукач.

Он је подсјетио да је Младен Дулић пријавио случај полицији и тражио помоћ.

"Рекао је да је доживио исмијавање, чак је навео у пријави да му је лице постављало нека глупа питања, био је свјестан о чему се ради, али је рекао и да сматра да је ријеч о некој шали. Није ни тражио неку кривичну одговорност, али је тражио да се снимак скине са друштвених мрежа, што није у могућности полиције, ми немамо ту могућност, није то ни законски регулисано", појаснио је Лукач и додао да се у наредном периоду морају предузети одређене мјере у законским оквирима.

Говорећи о новом мандату, Лукач је рекао да тренутно не размишља хоће ли обновити мандат и да је то предмет разговора у будућем периоду, али сматра да ће се нова влада Републике Српске бити успостављена до Нове године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана