”Лудбрешки хрен” стављен на листу производа заштићеног поријекла

Срна
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ - Европска комисија додала је коријен хрватског рена, познат као “Лудбрешки хрен” у Регистар заштићених ознака порекла (ПДО), тако да је сада сирови, непрерађени коријен ове сорте на листи од 3.857 већ заштићених пољопривредних производа.

“Производно подручје 'Лудбрешког хрена' обухвата географско подручје цијеле Вараждинске жупаније, у Хрватској. Оптимални климатски и земљишни услови за узгој рена на дефинисаном географском подручју, уз специфичну технику гајења и умјешност произвођача, довели су до традиције производње 'Лудбрешког хрена' и стекли производну репутацију”, преноси АгПресс.

Како се наводи, средње мјесечне дневне температуре дефинисаног географског подручја током вегетације и распоред падавина оптимални су за узгој “Лудбрешког хрена”, који се комерцијално производи искључиво на овом подручју.

Равни терен Дравске равнице посебно је значајан јер обезбјеђује равномјеран проток воде у производном подручју, а поред постојећих водотокова, постоје и подземне воде које обезбјеђују додатно снабдјевање водом земљишта на којима “Лудбрешки хрен” расте.

Списак свих заштићених географских ознака налази се у бази података еАмбросиа.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана