Лучић: За обнову Храма Светог Прокопија у високом издвојено 90.000 КМ

Срна
Foto: Срна

ВИСОКО - Министарство за лјудска права и избјеглице у Савјету министара у прошлој години је посредством јавног позива издвојило 90.000 КМ за обнову Храма Светог великомученика Прокопија у Високом, а помоћ неће изостати ни у наредном периоду, изјавио је Срни ресорни министар Милош Лучић.

Лучић је, поводом обилјежаванја 165 година Храма Светог великомученика Прокопија у Високом и храмовне славе, честитао вјерницима - мјештанима и свима који су данас дошли у ово мјесто на прославу.

"Надам се да ћемо и у наредном периоду помоћи, све с цилјем да успијемо обновити храм, јер је ријеч о националном споменику", истакао је Лучић, подсјетивши да је Комисија за очуванје националних споменика БиХ прогласила овај храм националним спомеником БиХ.

Он је додао да је разговарао са градоначелником Високог Мирзом Ганићем, који је изразио желју и већ кроз неке пројекте успио да обезбиједи финансијску подршку за обнавлјанје храма.

Лучић је изразио задоволјство што је као министар успио да пружи подршку повратницима и обнавлјанју вјерских објеката, у овом случају Храма Светог великомученика Прокопија и истакао да ће Министарство наставити да издваја средства за реновиранје храма, да би био враћен у првобитно станје.

"Драго ми је да се вјерници окуплјају овдје на овај дан, што је традиција, а надам се да ће бити све више становништва како би дали подршку очуванју српске традиције, поштовању обичаја, али и настојању да се ради на повратку Срба на огњишта", нагласио је Лучић.

Српска православна црквена општина Високо прославила је данас 165 година Храма Светог великомученика Прокопија у овом мјесту и храмовну славу, чему је присуствовао и министар Лучић, којем је уручена захвалница за пружање помоћи у обнови храма.

Након литургије, опходила је литија око храма, а потом приређен славски ручак у Дому Светог Саве у Високом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана